Ілюстрація REUTERS

Компанія Apple втратила звання найприбутковішої компанії у світі (мова про публічні компанії - ред.). Вона поступилася званням державній нафтовій компанії Саудівської Аравії Saudi Aramco, яка є найбільшою нафтовидобувною компанією у світі (на неї припадає понад 10% світового видобутку нафти).

Читайте такожЯк міг би виглядати IPhone 12: мережу вразив концепт нового смартфона Apple (фото, відео)

Про це повідомляє itc.ua з посиланням на The Wall Street Journal.

Відео дня

У 2018 році виручка нафтового гіганта Saudi Aramco становила $356 млрд, а чистий прибуток — $111 млрд. Таким чином, минулого року Saudi Aramco отримала більше чистого прибутку, ніж Apple ($60 млрд), Alphabet ($30,7 млрд) і ExxonMobil ($21 млрд), які посідають друге, третє і четверте місця рейтингу відповідно, разом узяті.

Відзначимо, що в 2017 році чистий прибуток Saudi Aramco становив $76 млрд. Враховуючи величезний відрив лідера, малоймовірно, що Apple зможе повернути собі лідерство в осяжному майбутньому. Але зможе зберегти за собою друге місце, враховуючи, що Alphabet за прибутком відстає майже в два рази.

Тут слід зазначити, що цього року Saudi Aramco вперше розкрила фінансову звітність перед розміщенням міжнародних облігацій (компанія планує випустити облігації на $10 млрд, щоб профінансувати операцію з викупу 70% акцій нафтохімічної корпорації Saudi Basic Industries Corporation (Sabic), яка оцінюється в $69 млрд). Таким чином, Saudi Aramco могла бути найбільш прибутковою і в попередні роки, але ніхто, крім керівництва і власників, про це не знав, оскільки фінансова звітність була закритою.