Найбільше грошей з Фонду боротьби з коронавірусом витратили на допомогу з безробіття / REUTERS

Уряд України розподілив всі 66 мільярдів гривень з Фонду боротьби з корупцією-19, при цьому витрачено близько третини коштів – 19,5 мільярда гривень.

Читайте такожЕкономічна криза, викликана COVID-19, продовжиться і в 2021 році - Шмигаль

Про це говоривши у повідомленні Рахункової палати з посиланням на її голову Валерія Пацкана.

Відео дня

"Ми плануємо перевірити ефективність витрачання коштів Фонду боротьби з COVID-19. Швидше за все, наступного року, коли завершиться цей бюджетний рік. Але вже зараз оперативно моніторимо видатки з бюджету на боротьбу з COVID-19. Ще в липні уряд розподілив всі 66 мільярдів гривень фонду. Станом на 7 вересня 19,5 мільярда гривень - використані", - йдеться в повідомленні.

На що витратили частину фонду боротьби з коронавірусом

Пацкан додав, що з цих коштів 8,9 мільярда гривень - виплати з безробіття та часткового безробіття, на дітей ФОПів, страхові виплати та матеріальну допомогу медикам; 7,6 мільярда гривень - на дороги; 2,7 мільярда гривень - доплати до зарплати співробітникам МВС, МОЗ, виконавчої служби та інших; 262 мільйони гривень - закупівля обладнання, засобів індивідуального захисту.

Також він зазначив, що за шістьма бюджетними програмами не здійснювалися видатки на 14 мільярдів гривень. Зокрема, 6 мільярдів гривень не були виплачені МОЗ на доплати до зарплат медиків, ще 5,3 мільярда не були використані на закупівлю обладнання для приймальних відділень опорних установ охорони здоров'я.

На що не вистачило грошей з Фонду боротьби з коронавірусом

За розрахунками фахівців Рахункової палати, у фонді недостатньо коштів для реалізації трьох бюджетних програм - доплати поліцейським, допомога з часткового безробіття та виплати допомоги на дітей ФОПів.

"Наприклад, залишок коштів за бюджетною програмою з виплати по частковому безробіттю - 480 мільйонів гривень (середньомісячні виплати - 560 мільйонів гривень). Для виплат у вересні коштів ще вистачить. А до закінчення карантину необхідно додатково 640 мільйонів гривень", - зазначив Пацкан.

Що цьому передувало

  • 13 квітня Верховна Рада прийняла зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом.
  • З 66 мільярдів гривень 16 мільярдів гривень виділено для системи охорони здоров'я, зокрема для забезпечення медиків засобами індивідуального захисту, для виплати їм підвищеної заробітної плати, закупівлі для лікарень необхідного обладнання і так далі.
  • Для фінансування фонду з безробіття було виділено близько 7 мільярдів гривень, з яких 2,7 мільярда гривень - на допомогу з часткового безробіття.
  • Також 2,5 мільярда гривень направлено на доплати військовослужбовцям, поліцейським і категоріям, що забезпечують життєдіяльність населення.
  • Крім того, 35 мільярдів гривень піде на реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг.
  • Президент Володимир Зеленський пояснив, що частина грошей з Фонду боротьби з COVID-19 була спрямована на ремонт доріг, які ведуть в приймальні відділення опорних лікарень, що пов'язано з протидією поширенню коронавірусу.