Українська економіка поступово переходить на воєнні рейки / фото ua.depositphotos.com

Повернення до роботи: Україна переводить економіку на воєнні рейки і наближає перемогу

16:33, 11.03.2022
9 хв.

Українська економіка, оговтавшись від шоку повномасштабної російської агресії, поступово переходить на воєнні рейки. Влада та громадянське суспільство поступово відновлюють роботу бізнесу та інфраструктури, що посилює нашу економічну спроможність та наближає перемогу над агресором.

Шістнадцятий день великої вітчизняної війни… Звірячий повномасштабний напад агресивної путінської Росії на миролюбну Україну став справжнім іспитом на міцність та витривалість не лише для героїв-захисників на передовій, а й для економіки нашої держави.

З перших днів війни вибухи, бомбардування, авіаудари по усій країні змусили певну кількість підприємців згорнути свою діяльність, а багатьох мирних громадян замість того, щоб ходити на роботу – сидіти у підвалах, на станціях метро або навіть мігрувати з дітьми у більш безпечні сусідні дружні країни.

Разом з тим, значна кількість державних та приватних підприємств критичної інфраструктури та продовольчого сектору оговталися та продовжують працювати, підтримуючи економічну і соціальну спроможність регіонів по всій Україні.

Відео дня

Влада закликає усіх громадян по можливості також відновлювати активність, щоб максимально стабілізувати роботу економіки та пришвидшити нашу перемогу над кривавим брехливим ворогом.

"Разом з усім світом ми продовжуємо кувати нашу перемогу. Для цього економіка України стає на воєнні рейки. Енергетична безпека та робота критичної інфраструктури, оборонно-промисловий комплекс, агропромисловий комплекс, логістика, успішна робота цих секторів — це так само невід'ємні складові нашої перемоги", - зазначив у зверненні до нації прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Допомога громадянам

Для тих громадян, які втратили роботу через російське вторгнення і не мають можливості працювати, Кабінет міністрів підготував спеціальну програму допомоги, яка передбачає виплату по 6500 гривень.

"В рамках цієї програми кожен найманий працівник, кожен ФОП, у якого війна забрала роботу, зможе отримати 6500 гривень. Програма працює за аналогією з виплатами за вакцинацію, тобто, через застосунок "Дія". А далі кожен з вас має почати працювати заради України та нашої перемоги", - пояснив Шмигаль.

Зараз такі виплати отримують українці, які проживають в регіонах, де найбільш активно проходять воєнні дії:  Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області та місто Київ.

Кабмін підготував спеціальну програму допомоги, яка передбачає виплату по 6500 гривень / фото ua.depositphotos.com

Бізнес повертається до роботи

Уряд сформував пакет рішень, які мають допомогти малому та середньому бізнесу адаптуватися до нових викликів та запустити економічну діяльність з новою силою. Важливою складовою цього пакету є зменшення податкового навантаження.

"Ми звільняємо від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) фізичних осіб-підприємців І та ІІ групи на час воєнного стану та протягом року після його завершення. Звільняємо підприємства та фізичних осіб-підприємців ІІІ групи від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав ЗСУ, інших збройних формувань (в тому числі територіальної оборони). Збір буде сплачено за рахунок держави", - підкреслив Шмигаль.

Також Кабмін відтермінує сплату податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити, та відкладає впровадження РРО для всіх фізичних осіб-підприємців.

"Уряд скасує всі заходи ринкового та споживчого нагляду у всіх питаннях, крім регулювання цін та контролю за ціноутворення. Також вже встановлено мораторій на проведення перевірок всіх видів для бізнесу", — зазначив очільник уряду.

Прем’єр-міністр наголосив, що все це та низка інших додаткових рішень, які необхідні для того, аби пакет підтримки запрацював, - уже ухвалені, або будуть ухвалені органами влади найближчим часом.

Уряд сформував пакет рішень, які мають допомогти бізнесу адаптуватися до нових викликів / фото ua.depositphotos.com

Фінансова підтримка економіки

Україна зараз отримує безпрецедентну фінансову і військову підтримку як з боку країн-друзів і партнерів, так і через співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями – Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку тощо. Загальна підтримка України за попередніми даними вже перевищує 15 млрд доларів.

Також Міністерство фінансів активно проводить політику щодо залучення ресурсів до бюджету, зокрема, через продаж воєнних облігацій українцям та нерезидентам, які хочуть підтримати нашу державу. Через такий інструмент за перші два аукціони вдалося залучити майже 15 млрд гривень.

Національний банк також вирішив в умовах воєнного стану відійти від попереднього правила не брати участь у купівлі облігацій Мінфіну, підтримавши держбюджет обсягом у 20 млрд гривень. За оцінками центробанку, таке рішення не вплине суттєво на показники інфляції, проте допоможе забезпечити стабільне фінансування військових та соціальних видатків.

Соціально відповідальний великий бізнес, який продовжує працювати, своєю чергою, намагається платити податки наперед, щоб забезпечити безперервність надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.

Усе перелічене дозволяє сформувати стійку фінансову подушку для фінансування оборони, соціальних видатків і навіть платити за діючими внутрішніми і зовнішніми зобов’язаннями.

Загальна підтримка України за попередніми даними вже перевищує $15 млрд / фото ua.depositphotos.com

Економічна мобілізація та початок посівної

Безумовно, підтримка зовнішніх партнерів і залучення внутрішніх фінансових ресурсів – це важливо. Проте для досягнення економічної стабілізації в довгостроковій перспективі необхідно підтримувати роботу реального сектору економіки.

Зокрема, одним із головних завдань уряду зараз є забезпечення роботи підприємств та проведення посівної в тих районах держави, де не ведуться активні бойові дії.

"Наразі одне з головних завдань уряду - це проведення посівної в тих регіонах нашої країни, де немає активних бойових дій. Наш пріоритет – це продовольчі культури. Ми активізували нашу роботу з аграріями в цьому напрямку, аби Україна була повністю забезпечена необхідною кількістю продовольства", - зазначив прем’єр-міністр Шмигаль.

У п'ятницю заклик до українських селян повертатися до роботи та починати посівну кампанію зробив і президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні вранці на щоденній селекторній нараді мені поставили запитання. Логічне. З огляду на весну. Що з посівною? Як її розпочинати – і особливо в районах, які тимчасово окуповані? Моя відповідь дуже проста: на всій нашій землі, що б там не було, мають цієї весни, як і будь-якої весни, зробити повноцінну посівну кампанію. Настільки, наскільки це можливо. Бо це – про життя. Про наше життя. Про наше майбутнє. Отже, і про нашу перемогу", – заявив Зеленський у відеозверненні.

Крім цього, Кабінет міністрів почав приймати заявки щодо евакуації підприємств із зони бойових дій на захід України та готовий надати бізнесу умови для роботи на новому місці.

"Кабмін розширює програму евакуації підприємств із зони бойових дій на захід України. Якщо ви є власником або менеджером підприємства і готові перевести повністю або частково виробничі потужності та своїх людей – звертайтеся", – повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Зеленський закликав готуватися до повноцінної посівної кампанії / фото REUTERS

Спрощення умов роботи бізнесу

Експерти підкреслюють, що на цьому зупинятися не можна. Для того, щоб забезпечити відновлення економічної активності, необхідно максимально спростити роботу бізнесу і прибрати бюрократичні процедури, які гальмують або заважають їм працювати під час воєнного стану.

"Виробництво економіки воєнного часу ґрунтується на найціннішому ресурсі, який українці яскраво показали під час війни – довіра один одному, солідарність та взаємовиручка. Тому необхідно ліквідувати всі державні служби та структури контролю, нагляду за виробниками товарів та послуг. Скасуванню мають підлягати всі органи сертифікації, ліцензування та видачі різного роду дозволів", - вважає науковий керівник Українського інституту економічного лідерства Ярослав Романчук.

Україна зараз потребує допомоги усіх своїх громадян. Кожен на своєму місці має почати робити те, що вміє найкраще. Особливо це стосується тих регіонів, які перебувають у відносній безпеці.

Необхідно скористатися усіма можливостями, які вже запропонували і будуть пропонувати представники влади для роботи бізнесу та для створення робочих місць. 

Працювати, отримувати заробітну плату, формувати попит на товари та послуги і платити податки – це зараз надважливі складові підтримки національної економіки.

Тільки разом, об’єднавшись, зможемо наблизити перемогу над підступним ворогом та забезпечити сталу та продуктивну роботу нашої економіки. Україна повертається до роботи!   

Богдан Слуцький

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся