Ілюстрація REUTERS

Єврокомісія почала офіційне антимонопольне розслідування щодо інтернет-гіганта Amazon Джеффа Безоса.

Читайте такожAmazon зберігає дані користувачів, отримані через Alexa

Про це йдеться у відповідній заяві єврокомісара з питань конкуренції Маргрет Вестагер. Вона розміщено на сайті комісії, передає РБК.

Відео дня

Річ у тому, що компанія, яка одночасно є сервісом для розміщення товарів від різних покупців і продавцем власної продукції, може використовувати у своїх цілях наявні в неї дані ритейлерів-конкурентів, вважають в регулюючих органах ЄС. Під час розслідування Єврокомісія, зазначила Вестагер, планує з'ясувати, чи порушує Amazon європейські правила конкуренції.

«Споживачі, — зазначила єврокомісар, — все частіше роблять покупки в інтернеті». Саме електронна комерція, додала вона, сприяла зростанню роздрібної конкуренції та надала більше вибору і кращі ціни. «Ми повинні забезпечити, щоб великі онлайн-платформи не усували ці переваги», — пояснила Вестагер.

Amazon, вважають в європейських регулюючих органах, надаючи майданчик для незалежних продавців, постійно збирає дані про активність на своїй платформі. «Грунтуючись на попередніх висновках комісії, Amazon, схоже, використовує (у своїх цілях - ред.) конфіденційну інформацію про продавців, їхні продукти та угоди на ринку», — заявила єврокомісар, зазначивши, що подібна практика порушує правила конкуренції ЄС.

За подібні порушення Amazon в Європі можуть оштрафувати на суму до 10% її глобального обігу.

Про те, що європейський антимонопольний регулятор перевіряє діяльність інтернет-гіганта і стежить за тим, чи не використовує компанія розміщені на її сайті дані продавців так, що це перешкоджає конкуренції, Вестагер попереджала ще у вересні минулого року. В Amazon цю інформацію тоді не коментували.

У червні агентство Reuters з посиланням на джерела повідомило також про те, що антимонопольну перевірку щодо Amazon можуть почати в США.

11 числа інтернет-гігант Джеффа Безоса очолив рейтинг найдорожчих брендів світу. Безос на даний момент є найбагатшою людиною у світі. За версією Forbes, статки підприємця оцінюється в $164,8 млрд.