Варто враховувати, чим корисний і шкідливий сир / фото ua.depositphotos.com

Відомо, що молочна продукція дуже корисна. На особливу увагу заслуговують сири, вони бувають твердими, м'якими, з цвіллю і без, солоними і пікантними, ароматними і не дуже. Однак багато людей не знають, який краще сир для здоров'я - видів даної продукції настільки багато, що заплутатися дуже легко.

Експерт healthline розповіли, який сир найкорисніший і дієтичний. Виявилося, серед безлічі видів можна вибрати справжню "вітамінну бомбу".

Який сир найкраще купувати - 7 найкорисніших видів

Моцарелла. Цей вид м'якого білого сиру, насиченого вологою, вважається одним з найкорисніших. Його роблять з коров'ячого молока, найдорожчу моцарелу виробляють з буйволиного молока. У 28 гр. такого сиру ви знайдете 6% денної норми Натрію, 11% добової норми Кальцію, 6 гр. білка і стільки ж жирів, а також 1 гр. вуглевод. Моцарелла містить особливі пробіотики які покращують роботу кишечника, підвищують імунітет, знижують запалення в організмі.

Відео дня

Сир з пліснявою. Смак і аромат даного сиру подобається не всім, проте гурмани його дуже люблять. Даний вид сиру багатий на Кальцій, він дуже корисний для кісток і бореться з ризиками розвитку остеопорозу. У 28 грамах сиру з цвіллю містяться 12% від добової норми Кальцію, 14% денної норми Натрію, 8 гр. жиру, 6 гр. білка і 1 грам вуглеводів.

Фета. Даний вид сиру часто додають в салати. М'яка, солонувата, біла і дуже ніжна - саме така фета. Цей сир корисний для тих, хто хоче схуднути. У ньому міститься особлива кислота, яка відповідає за боротьбу з жиром. 28 грамів фети подарують вам 14% від добової норми Натрію, 11% від денної норми Кальцію, 4 грами білків, 6 гр. - жирів і 1 гр. вуглевод.

Сир. М'який і білосніжний вид сиру, який відомий практично кожній людині. Багато хто не знає, але саме сир багатий білками і натрієм, він допомагає схуднути. Якщо ви ще не зрозуміли, який сир вважається найкориснішим, то відповідь перед вами. 110 гр. сиру містять в собі 15% денної норми натрію, 9% - кальцію. У такій порції міститься 12 грю білків, 5 гр. вуглеводів і 3 грами жирів. 

Рікотта. Її ще часто називають "легкої версією" сиру, він багатий амінокислотами, бореться з холестерином і високим тиском. У 124 гр. рікотти містяться 20% добової норми Кальцію, 6% денної норми Натрію, 13 гр. жирів, а також по 9 грамів білка і вуглеводів.

Пармезан. Цей твердий і ароматний сир багатий на поживні речовини, він корисний для кісток і його можуть вживати люди, які погано переносять занадто лактозні продукти. У 28 грамах пармезану містяться 26% добової норми Кальцію, 15% денної норми Натрію, 10гр. білка, а також 7 гр. жирів і 1 гр. вуглеводів.

Чеддер. Цей вид сиру вважається одним з найпопулярніших. Твердий і насичений за смаком чеддер багатий на вітамін K, який дуже корисний для серця. Такий сир допомагає боротися з закупоренностью вен і артерій. У 28 грамах чеддера містяться 15% від добової норми Кальцію, 8% від денної норми Натрію, а також 9 гр. жирів, 7 гр. білків і 1 гр. вуглеводів.

Крім цього, обираючи серед безлічі видів даної молочної продукції, враховуйте, який сир найякісніший. Не менш корисним, але найякіснішим, вважається крем-сир Маскарпоне, а також пармезан і моцарелла.

Які сири найшкідливі

І якщо корисних видів сиру дуже багато, то найшкідливішим є лише один. Експерти не радять часто їсти плавлений сир. Він містить занадто багато речовин, які негативно впливають на роботу серця. Крім цього, в магазинах можна рідко знайти плавлений сир з гарним складом, виробники занадто часто додають в даний продукт багато хімікатів.

Скільки можна їсти сиру без шкоди для здоров'я

Знаючи про те, що сир багатий на вітаміни і Кальцієм, багато хто помилково думає, що його потрібно їсти дуже багато. Однак варто враховувати, чим корисний і шкідливий сир. Вся річ у тому, що надлишок Кальцію або Натрію не приносить користь. А тому в день варто їсти не більше 40-50 грамів будь-якого виду сиру. Винятком є лише домашній білий сир, його можна їсти більше. Добовою нормою сиру експерти називають невелику порцію (приблизно 200-250 грамів).

Вас також можуть зацікавити новини: