Чай з шипшиною рецепт / фото ua.depositphotos.com

Шипшина - поширена в Україні і дуже корисна ягода, з якої варять ароматний чай. Відвар з цих плодів зміцнює імунітет і знижує артеріальний тиск. Готується чай з шипшиною дуже просто, а його приємний сам по собі смак можна доповнювати фруктами і прянощами.

Користь і шкода чаю з шипшиною

Ягоди шипшини містять в кілька разів більше вітаміну C, ніж лимон. Тому чай з шипшиною при застуді дуже корисний. Також він містить вітаміни В, РР і р, калій, магній, дубильні речовини. 

Відвар плодів шипшини має сильні протизапальні властивості, зменшує набряки. Ще одна причина, чим корисний чай з шипшиною - багатий вміст заліза, що робить напій дуже добрим для серця і артеріального тиску.

Відео дня

Відповідь на питання "чи можна вагітним чай з шипшиною" - позитивна. Ця ягода дуже корисна для вагітних, а у годуючих жінок покращує якість молока.

Є у чаю з шипшиною шкода - він містить багато аскорбінової кислоти і подразнює слизову кишечника, тому при хворобах кишечника його пити не можна. Також він має сечогінну дію, тому напій не варто пити на ніч і перед поїздкою.

Чай з шипшиною - як заварювати

Заварювати можна як свіжі, так і засушені ягоди. У другому випадку смак буде менш насиченим. Ягоди обох видів потрібно добре промити під краном.

Заварювати ягоди шипшини можна цілими або подрібненими. У другому випадку чай буде більш ароматним. Однак всередині ягід є маленькі колючі ворсинки, які подразнюють слизову шлунка. Їх рекомендується видалити, а самі нарізані ягоди перед заварюванням загорнути в кілька шарів марлі, щоб ворсинки точно не потрапили в напій.

Чай з шипшиною як заварювати / фото ua.depositphotos.com

Чай з шипшиною в термосі

Найпростіший спосіб, як приготувати чай з шипшиною - це настояти його в термосі. Посуд бажано брати об'ємом не більше 2 літрів.

Ягоди для чаю заздалегідь промийте і проколіть зубочисткою в декількох місцях, якщо вони цілі. Нарізані ягоди загорніть в марлю. Наповніть термос шипшиною на третину і залийте гарячою водою (не окропом), і закрутіть кришку. Чай з цілих ягід настоюється 8-10 годин, а з подрібнених - 2-3 години. За бажанням можна додати цукор.

Чорний чай з шипшиною

Для ароматного чорного чаю з шипшиною вам знадобляться:

  • кип'ячена вода - 300 мл;
  • чорний чай - 1 ст. л.;
  • шипшина - 100 г.

У каструлю налити 300 мл води і поставити на плиту. Довести до кипіння. Всипати плоди шипшини і зменшити вогонь до невеликого. Накрити кришкою і варити чай 5 хвилин.

У заварний чайник на 2 хвилини залийте окріп і вилийте - це потрібно для нагріву посуду. Потім викладіть мелений чорний чай і влийте відвар шипшини з ягодами. Накрийте чайник кришкою і на 15 хвилин укрийте рушником. Після цього чорний чай з шипшиною готовий - розлийте його по чашках і розбавте окропом.

Чай з шипшиною, мандарином, лимоном і прянощами

Щоб приготувати корисний і ароматний чай з шипшиною і лимоном, вам знадобляться:

  • вода - 1 л;
  • шипшина ціла сушена - 60 г;
  • мандарин - 1 шт.;
  • лимон - 0,5 шт.;
  • кориця - 1 паличка;
  • бадьян - 1 зірочка;
  • чай чорний або зелений - 1 стіл.л.

Закип'ятіть в каструлі 1 літр води, додайте корицю, бадьян і шипшина. Варіть на мінімальному вогні 10 хвилин. Мандарин очистіть і наріжте шкірку. Додайте цедру і чай у воду, варіть ще 10 хвилин. Зніміть напій з вогню і вичавіть в нього соки лимона і мандарина. Накрийте кришкою і залиште настоюватися на 10 хвилин. Після цього чай готовий - рекомендується його процідити.

Читайте також, коли збирається шипшина і як засушити її в домашніх умовах.

Вас також можуть зацікавити новини: