
У мирний чи воєнний час навички зберігання продуктів без холодильника стануть в нагоді однозначно - від відключень світла чи поломки техніки не застрахований ніхто. УНІАН з'ясував, як за старих часів зберігали яйця без холодильника, і готовий поділитися з вами порадами про збереження продуктів.
Як довше зберегти свіжі яйця - 5 методів
Для того, щоб куплені вами яйця не зіпсувалися, використовуйте для зберігання один з наведених нижче способів. Ними користувалися наші бабусі в ті часи, коли холодильник був далеко не в кожному будинку.
Важливо: незалежно від обраного способу, попередньо мити яйця не потрібно.
Сольовий розчин
Візьміть каструлю, додайте кухонну сіль в співвідношенні 1 ст. л на 500 мл води. Викладіть яйця, поставте ємність на плиту. Закип'ятіть і зніміть з вогню. Найкраще зберігати каструлю з яйцями в прохолодному місці, а на кришку покласти вантаж, щоб всередину не проникав повітря.
Тирса
Для цього варіанту вам знадобиться ящик або кошик, на дно яких потрібно висипати тирсу, золу, сухий чистий пісок або деревну стружку. Викладіть яйця гострими кінцями вниз так, щоб вони не торкалися один одного. Можна зробити кілька рядів і зверху засипати їх стружкою. Ящик з яйцями поставити в добре провітрюване приміщення.
Саліцилова кислота
Яйця, оброблені таким розчином, зберігаються довго, навіть якщо у вас немає можливості забезпечити їм прохолодну температуру. Розчин зробити наступним чином:
- використовувати 2 ч. л саліцилової кислоти на кожні 500 мл розчину;
- перемішати, опустити яйця в розчин;
- почекати півгодини;
- висушити на рушнику.
Витирати яйця не потрібно, краще дочекатися, поки вони висохнуть самі. Потім викласти рядами в ящик або коробку.
Папір
Вам необхідно знайти сало, рослинне масло, парафін або вазелін і змастити чимось з цього курячі яйця. Кожне яйце загорнути в папір і скласти в кошик або ящик. Зберігати яйця, підготовлені таким способом, потрібно в прохолодному місці.
Цукровий сироп
Візьміть цукор в пропорції 1:2 з гарячою водою, закип'ятіть отриману суміш. Кожне яйце потрібно опускати в розчин на 5 хвилин, а потім обтирати паперовим рушником. Після того, як яйця висохнуть, і на них утворюється цукрова плівка, можна скласти їх в кошик з тирсою, висівками, зерном або піском.