
З настанням літа починається сезон гриля. Українці обирають хороші сорти м'яса для шашлику та шукають вдалі рецепти маринаду. Однак не всі продукти варто використовувати для маринування. Деякі інгредієнти роблять м'ясо гірким і жорстким, псуючи задоволення від страви.
Що не можна додавати в маринад для шашлику
Не варто маринувати м'ясо в цих продуктах. Смак шашлику зіпсується, а консистенція стане жорсткою.
- Оцет. Причина, чому не можна додавати оцет у шашлик, у впливі кислоти на м'ясо. Через надлишок оцту, лимонного соку, томатної пасти та інших кислих продуктів свинина стає жорсткою і "гумовою".
- Кислі фрукти та ягоди. Їх не рекомендується додавати в маринад у великих кількостях з тієї ж причини, що й оцет. Фруктовий смак може піти на користь м'ясу лише в невеликих дозах.
- Зелень і сухі спеції. Рецепти маринадів часто включають рубану зелень, зелену цибулю та суміш сухих спецій. Однак використовувати їх все ж не варто. Такі інгредієнти під час смаження на багатті згорають і надають страві горілого присмаку.
- Майонез. Чому не можна додавати майонез у шашлик? Річ у тім, що це холодний соус, який не можна термічно обробляти. Під час смаження на багатті майонез розпадеться на інгредієнти і почне підгорати. Крім того, користь такої страви для здоров'я дуже сумнівна.
- Сіль. Не соліть м'ясо задовго до готування. Краще додайте сіль безпосередньо перед смаженням або під час нього, інакше вона "витягне" соки з м'яса і зробить його сухим.
- Цукор. У невеликих кількостях цукор покращує якість шашлику і надає приємного карамельного смаку. Однак якщо переборщити, то крупинки цукру перетворяться на карамель і підгорять на багатті.
Пам'ятайте також основне правило маринування - що молодше м'ясо, то менше часу його потрібно тримати в соусі, і навпаки. Стару та жорстку свинину рекомендується маринувати не менше 2 годин.