Як організувати зберігання каструль / фото УНІАН

Зберігання кухонного начиння для кожної господині є досить болючим питанням. Проблема в тому, що якщо тарілки та миски можна скласти, акуратно поставивши одну на іншу, то з каструлями такий фокус не пройде.

Як не намагайтеся, але зібрати "матрьошку" з каструль, сковорідок та сотейників, поставивши дрібний посуд в великий, у вас не вийде. І як показує особистий досвід багатьох господинь, навіть якщо ви примудритеся зібрати цей пазл, як бути з ручками від тих самих каструль та сковорідок? Адже саме ручки будуть стирчати в різні боки, і будь-яка спроба втиснути цей арсенал посуду в кухонну шафку закінчиться трагічним фіналом.

Що стосується кришок від цього самого посуду, то тут все ще сумніше, оскільки вони займають досить багато місця в шафці і, при цьому, їх неможливо скласти стопкою, оскільки через ручки на кришках піраміда розвалиться.

Відео дня

Ми розповімо вам, як простіше та ефективніше зберігати кухонне начиння.

Раніше ми розповідали вам, чим очистити згорілі каструлі з нержавійки або емалі.

Як вибрати місце для зберігання великого посуду

Якщо ви ще не визначилися з тим, де зберігати кришки від каструль на кухні, відштовхуйтеся від найголовнішого - кількості вільних шафок та обсягу посуду, який необхідно в них якимось чином вмістити.

Якою б маленькою не була ваша кухня, місць для зберігання в ній набагато більше, ніж ви гадаєте. Головне - підійти до цього питання з розумом.

По-перше, посуд можна зберігати в кухонній шафці, склавши менші каструлі у більші. Також для зберігання посуду можна використовувати духову шафу. Багато господинь використовують антресоль, т шафи, які стоять окремо в коридорі або на балконі. Цей варіант підходить, якщо потрібно зберігати кухонне начиння, яким ви рідко користуєтеся.

Якщо кухня в квартирі досить маленька з дуже обмеженою кількістю шафок, досвідчені господині тримають там мінімум посуду. Основну масу зберігають за її межами.

Як оригінально організувати зберігання каструль

Найпростіший та найбільш зручний спосіб зберігання кухонного начиння - глибока висувна шафа з дуже високими бортами. Як правило, в таку шафу можна вмістити практично весь посуд, яким ви користуєтеся. Але, давайте будемо чесні - в наших реаліях далеко не на кожній кухні є такі диво-шафки.

За відсутності сучасних висувних шаф, наші мами та бабусі колись зберігали каструлі та сковорідки у високих вузьких шафках, які називалися "пеналами". Зручність таких меблів в тому, що їх можна було втиснути практично в будь-яке місце на кухні. Шафка не була занадто місткою, проте і місця займала дуже мало, до того ж, прекрасно підходила для зберігання посуду або круп.

Сьогодні такі пенали теж продають, і в меблевих магазинах практично всі кухонні гарнітури представлені з такими диво-шафками. Але будемо чесні - ніхто не стане спеціально міняти меблі на кухні, щоб було, куди поставити сковорідку. Отже, такий варіант підійде лише для тих, хто тільки планує покупку меблів і продумує всі варіанти зберігання.

Якщо спеціальні меблі - не ваша історія, і ви не знаєте, як організувати зберігання каструль з мінімальним збитком для сімейного бюджету - наведіть порядок на антресолі. Це досить місткий простір, яке при вмілому підході, можна використовувати досить продуктивно. Щоправда, в цьому варіанті є кілька серйозних мінусів. По-перше, висота стель в сучасних квартирах 2м.50 см і вище, а це значить, що жодна жінка ніколи не зможе дотягнутися до антресолі, не вставши на драбину або табурет. Погодьтеся, це не найзручніша процедура. А по-друге, далеко не в кожній квартирі є антресоль.

Де зберігати кришки від каструль на кухні / фото depositphotos.com

Як перехитрити кухонну шафку

Якщо ви не знаєте, як організувати зберігання сковорідок і каструль, а варіанти з додатковими шафками вам категорично не підходять - увімкніть логіку. 

Спроба вмістити великі за обсягом каструлі в маленьку шафку - це проста математична задача, яка вимагає елементарних знань математики та фізики. Все що вам потрібно - це знати обсяг шафки, яку ви можете виділити під зберігання начиння, і чітко розуміти, яку кількість посуду ви хочете втиснути в цю шафку.

А тепер почнеться найцікавіше - поставивши каструлі одну в іншу ви зрозумієте, що піраміда не складається, оскільки заважають ручки від каструль.

Саме в цьому і криється секрет - якщо ви хочете скласти повноцінну матрьошку з посуду, вам доведеться купити посуд зі знімними або складними ручками. В цьому випадку каструлі та сотейники будуть складатися набагато більш ефективно.

Для тих, хто тільки замислюється над тим, як організувати зберігання сковорідок та каструль, найпростіший спосіб - купити набір посуду з однією ручкою, що знімається. Плюс такого варіанту в тому, що каструлі з одного набору ідельно будуть складатися, на відміну від сотейників та сковорідок з різних наборів, де діаметр посуду та висота бортів може істотно відрізнятися.

Як зберігати кришки від каструль - лайфхак

Якщо ви не знаєте, як правильно скласти кришки від каструль, почніть з найпростішого - визначтеся з місцем, яке можете виділити під їх зберігання. Чітко розуміючи, де саме будуть зберігатися кришки, вам буде простіше вирішити проблему з тим, як саме потрібно їх там розмістити.

Існує кілька зручних способів зберігання кришок від посуду:

  • Зараз у продажу є органайзери для кухонних кришок.

Це досить зручне оригінальне пристосування, яке чимось нагадує більш звичну більшості з нас сушарку для чашок та тарілок. Суть ідеї в тому, що в такому органайзері кришки ставляться в пази і зберігаються у вертикальному положенні. Таке пристосування можна поставити в одній з нижніх кухонних шафок, що буде досить зручно.

  • Скласти кришки стопкою, попередньо відкрутивши ручку або купивши одну-дві змінні ручки на всі кришки.

Плюс цього способу в тому, що без ручки кришки дуже зручно складуться одна на іншу і не будуть займати багато місця. Мінус в тому, що коженого разу відкручувати та прикручувати ручки вам набридне.

  • Зробити органайзер для кришок від каструль своїми руками.

Для цього достатньо на внутрішню стінку однієї з нижніх кухонних шафок прикрутити гачки для кришок від каструль. Такі гачки подаються в господарських магазинах і являють собою вже готове кріплення для вертикального зберігання кришок. По суті, це просто тримач для кришок від каструль, який кріпиться на стінку або дверцята шафи з внутрішнього боку. Кришки складаються в пази і зберігаються вертикально.  

Вас також можуть зацікавити новини: