Багато людей вранці готують яєчню в різних видах - яєчня звичайна, бовтанка, з беконом, сиром або ковбасою - варіантів такого легкого сніданку існує безліч. Але іноді смажені яйця прилипають до сковороди, мають огидний смак або залишаються сирими. УНІАН розповість, як не пересмажити яєчню і в чому полягає секрет простої і смачної страви.
Раніше ми говорили про те, як треба варити яйця всмятку, круто або в мішечок.
Як приготувати яєчню правильно - лайфхак
Насправді, немає нічого складного в тому, щоб посмажити яйця, головне - знати про чотири кулінарних секрети:
- вимити яйця і дати їм полежати на столі, щоб підвищити температуру до кімнатної;
- вибирати оливкову олію або вершкове масло;
- сирі яйця викладати на розпечену сковороду, а потім зменшувати вогонь - тоді вони не пригорять;
- смажити тільки на антипригарній або чавунній сковороді.
До речі, існує один корисний лайфхак, який підтримують багато знаменитих кухарів - сирі яйця не можна вбивати відразу на сковороду. Якщо вам хочеться отримати блюдо з апетитною скоринкою, щільним білком і злегка сирим жовтком, вбивайте яйця спочатку на плоску тарілку, а потім виливайте на сковороду.
Після того, як основні нюанси приготування яєчні ви запам'ятали, можна вибирати для себе найбільш вдалий рецепт улюбленого сніданку.
Як зробити яєчню-бовтанку
- яйця - 4 шт;
- сіль - за смаком;
- оливкова олія - 1-2 ст.л або 30 гр вершкового.
У мисці збити яйця виделкою або вінчиком, посолити. Розігріти на сковороді олію і вилити яєчну суміш. Як тільки побачите, що маса почала схоплюватися по краях, проведіть лопаткою від краю в центр яєчні. Продовжуйте це робити, прожарюючи бовтанку з усіх боків. Консистенцію регулюйте самі - яєчня-бовтанка повинна бути злегка рідкою, але якщо вам не подобається такий варіант, то можна посмажити її довше.
Як приготувати яєчню звичайну
- яйця - 2 шт;
- сіль - за смаком;
- оливкова олія - 1-2 ст.л або 30 гр вершкового.
Сковороду з антипригарним покриттям прогріти на плиті, влити олію. Після цього на 30-40 секунд вимкнути газ або прибрати сковороду на вимкнену конфорку - завдяки такому лайфхаку яйця прожаряться рівномірно.
Яйця розбити на плоску тарілку, а потім перелити на сковороду. Поставити мінімальний вогонь і смажити яйця 4-5 хвилин. Солити яйця краще в кінці або вже при подачі на стіл.
ВАЖЛИВО: якщо вам хочеться, щоб у яєчні була скоринка, то вогонь потрібно ставити не маленький, а середній.
Як приготувати яєчню з помідорами і ковбасою
- ковбаса - 100-150 гр;
- помідори - 1 шт;
- оливкова олія - 1-2 ст. л;
- яйця - 2 шт;
- сіль - за смаком;
- зелень - за бажанням.
Ковбасу нарізати кружечками, викласти на сковороду з розігрітим маслом, обсмажувати на середньому вогні близько 5 хвилин. Потім додати нарізаний помідор і знову готувати його 4-5 хвилин. Звільнити місце для яєць, вбити їх в поглиблення і смажити 4-5 хвилин. В кінці посолити і додати зелень.