Серед безлічі зимових заготовок цибуля зелена займає далеко не останнє місце. У свіжому вигляді в холодильнику вона зберігається недовго і швидко починає пропадати. Зате її можна зберігати в замороженому, сушеному або маринованому вигляді - так ви будете завжди мати доступ до корисного овочу. УНІАН розповість, як відбувається заготівля зеленої цибулі на зиму.
- Як можна зберігати зелену цибулю на зиму в холодильнику
- Як правильно заморозити цибулю на зиму
- Як зробити сушену зелену цибулю на зиму
- Зелена цибуля з сіллю на зиму - рецепт
Раніше ми говорили про те, як заготовити баклажани на зиму.
Як можна зберігати зелену цибулю на зиму в холодильнику
Якщо ви все-таки вирішили, що холодильник - єдине місце, де у вас вийде зберігати зелену цибулю, то пам'ятайте - пір'я цибулі не втратять свіжості протягом 2-3 тижнів при температурі 3-4°С, але як тільки ви опустите температуру до 0°С - цибулю можна буде зберігати 1 місяць. Тримати овоч в холодильнику можна:
- у поліетиленових пакетах - проколоти кілька дірочок для вентиляції, скласти немиту цибулю і зберігати на полиці для овочів;
- в тканині - занурити цибулину з коренем в воду, потім загорнути в ганчір'я, обернути папером, зав'язати тасьмою, скласти в пакет;
- у банках - вимити цибулю, висушити її, скласти в банки і закрити капроновими кришками;
- в папері - цибулю промити, обсушити, загорнути в папір і прибрати в холодильник.
Всі ці способи допоможуть вам безпечно зберігати цибулю протягом 1-1.5 місяців. Головне - стежте за температурою в холодильнику і не заготовлюйте пошкоджене пір'я, а беріть тільки свіжий овоч.
Як правильно заморозити цибулю на зиму
Багато господинь вибирають заморозку цибулі як найвдаліший варіант зимової заготовки такого овоча. Вам потрібно вимити і висушити її, а потім вибрати найбільш підходящий метод:
- нарізати цибулю, три хвилини відварити в киплячій воді, відкинути на друшляк, остудити, скласти в контейнери і прибрати в морозилку;
- цілі пір'я 2-3 хвилини обсмажити на сковороді, скласти в контейнери і прибрати в морозилку;
- вимиті і висушені пір'я нарізати, 2-3 хвилини бланшувати, відкинути на друшляк, остудити, скласти в контейнери і прибрати в морозилку;
- нарізане пір'я цибулі просто скласти в контейнери і в такому вигляді заморозити.
Також ви можете цибулю нарізати, скласти в силіконові форми, залити водою і прибрати в морозилку. Коли формочки замерзнуть, їх потрібно дістати і перекласти в пакети - так цибулю зручніше і зберігати, і використовувати.
Як зробити сушену зелену цибулю на зиму
Перший варіант сушіння цибулі - на відкритому повітрі. Вам спершу потрібно її ретельно промити і обсушити на папері в теплому приміщенні. Важливо стежити, щоб на цибулю не потрапляли прямі сонячні промені - від цього всі корисні властивості цибулі зникнуть. Визначити ступінь просушування цибулі просто - якщо вона кришиться між пальцями, значить, справа зроблена. На цьому етапі її можна пересипати в банки, закрити кришками і зберігати на кухні. Даний метод висушування зеленої цибулі займає близько тижня.
Другий варіант сушіння цибулі - в духовці. Звісно, це набагато швидше. Вам потрібно вимити і обсушити цибулю, потім нарізати її і висипати в ємність, яка підходить для духовки. Поставте температуру 100°С і сушіть цибулю 3-4 години. За весь час вам потрібно буде кілька разів перемішувати цибулю в ємності. Після закінчення часу овоч краще пересипати в сухі пластикові контейнери або скляні банки.
Зелена цибуля з сіллю на зиму - рецепт
Цибулю, заготовлену таким чином, можна використовувати для приготування супів, салатів або гарнірів. На кілограм цибулі потрібно взяти 200 гр солі, вимити, висушити овоч, потім нарізати і перемішати з сіллю. Отриману масу щільно утрамбувати в банки, щоб виділився сік. Зберігати зелену цибулю з сіллю потрібно в темному прохолодному місці.
Також ви можете зробити зелену цибулю на зиму в олії - це ще одна дуже цікава заготовка. Овоч в цьому випадку необхідно вимити, обсушити, нашаткувати дрібно і розкласти по скляних банках. Враховуйте, що 1\4 частина банки повинна залишатися незаповненою. До краю ємності ви доливаєте рослинне масло, закриваєте банки кришками і прибираєте в холодильник.