Багато зеленої цибулі-що з ним робити / depositphotos.com

Серед безлічі зимових заготовок цибуля зелена займає далеко не останнє місце. У свіжому вигляді в холодильнику вона зберігається недовго і швидко починає пропадати. Зате її можна зберігати в замороженому, сушеному або маринованому вигляді - так ви будете завжди мати доступ до корисного овочу. УНІАН розповість, як відбувається заготівля зеленої цибулі на зиму.

Раніше ми говорили про те, як заготовити баклажани на зиму.

Як можна зберігати зелену цибулю на зиму в холодильнику

Якщо ви все-таки вирішили, що холодильник - єдине місце, де у вас вийде зберігати зелену цибулю, то пам'ятайте - пір'я цибулі не втратять свіжості протягом 2-3 тижнів при температурі 3-4°С, але як тільки ви опустите температуру до 0°С - цибулю можна буде зберігати 1 місяць. Тримати овоч в холодильнику можна:

Відео дня
  • у поліетиленових пакетах - проколоти кілька дірочок для вентиляції, скласти немиту цибулю і зберігати на полиці для овочів;
  • в тканині - занурити цибулину з коренем в воду, потім загорнути в ганчір'я, обернути папером, зав'язати тасьмою, скласти в пакет;
  • у банках - вимити цибулю, висушити її, скласти в банки і закрити капроновими кришками;
  • в папері - цибулю промити, обсушити, загорнути в папір і прибрати в холодильник.

Всі ці способи допоможуть вам безпечно зберігати цибулю протягом 1-1.5 місяців. Головне - стежте за температурою в холодильнику і не заготовлюйте пошкоджене пір'я, а беріть тільки свіжий овоч.

Як правильно заморозити цибулю на зиму

Багато господинь вибирають заморозку цибулі як найвдаліший варіант зимової заготовки такого овоча. Вам потрібно вимити і висушити її, а потім вибрати найбільш підходящий метод:

  • нарізати цибулю, три хвилини відварити в киплячій воді, відкинути на друшляк, остудити, скласти в контейнери і прибрати в морозилку;
  • цілі пір'я 2-3 хвилини обсмажити на сковороді, скласти в контейнери і прибрати в морозилку;
  • вимиті і висушені пір'я нарізати, 2-3 хвилини бланшувати, відкинути на друшляк, остудити, скласти в контейнери і прибрати в морозилку;
  • нарізане пір'я цибулі просто скласти в контейнери і в такому вигляді заморозити.

Також ви можете цибулю нарізати, скласти в силіконові форми, залити водою і прибрати в морозилку. Коли формочки замерзнуть, їх потрібно дістати і перекласти в пакети - так цибулю зручніше і зберігати, і використовувати.

Як зробити сушену зелену цибулю на зиму

Перший варіант сушіння цибулі - на відкритому повітрі. Вам спершу потрібно її ретельно промити і обсушити на папері в теплому приміщенні. Важливо стежити, щоб на цибулю не потрапляли прямі сонячні промені - від цього всі корисні властивості цибулі зникнуть. Визначити ступінь просушування цибулі просто - якщо вона кришиться між пальцями, значить, справа зроблена. На цьому етапі її можна пересипати в банки, закрити кришками і зберігати на кухні. Даний метод висушування зеленої цибулі займає близько тижня.

Другий варіант сушіння цибулі - в духовці. Звісно, це набагато швидше. Вам потрібно вимити і обсушити цибулю, потім нарізати її і висипати в ємність, яка підходить для духовки. Поставте температуру 100°С і сушіть цибулю 3-4 години. За весь час вам потрібно буде кілька разів перемішувати цибулю в ємності. Після закінчення часу овоч краще пересипати в сухі пластикові контейнери або скляні банки.

Зелена цибуля з сіллю на зиму - рецепт

Цибулю, заготовлену таким чином, можна використовувати для приготування супів, салатів або гарнірів. На кілограм цибулі потрібно взяти 200 гр солі, вимити, висушити овоч, потім нарізати і перемішати з сіллю. Отриману масу щільно утрамбувати в банки, щоб виділився сік. Зберігати зелену цибулю з сіллю потрібно в темному прохолодному місці.

Також ви можете зробити зелену цибулю на зиму в олії - це ще одна дуже цікава заготовка. Овоч в цьому випадку необхідно вимити, обсушити, нашаткувати дрібно і розкласти по скляних банках. Враховуйте, що 1\4 частина банки повинна залишатися незаповненою. До краю ємності ви доливаєте рослинне масло, закриваєте банки кришками і прибираєте в холодильник.

Вас також можуть зацікавити новини: