
Ціни на яйця в Україні багаторазово зросли за кілька місяців - саме тому жителі нашої країни, економлячи гроші, хочуть придбати максимально свіжий продукт. УНІАН з'ясував, як зрозуміти, що яйце протухло ще в магазині і не принести додому зіпсований екземпляр.
Раніше ми говорили про те, що можна використовувати замість яєць у фарші і випічці.
Як перевірити свіжість яєць в магазині - лайфхаки
Підійшовши до прилавка, ви повинні зробити кілька дій, перш ніж покласти лоток з яйцями собі в кошик:
- знайти кут - яйця зі злегка піднятим тупим кутом точно протухли;
- не побачити жодного пошкодження - сколи і тріщини на яйцях неприпустимі;
- оцінити термін придатності яєць - вони придатні в їжу 30 днів з дати виробництва;
- потрясти яйце - якщо немає сторонніх звуків, значить, яйце свіже.
Найкраще купувати яйця у перевірених постачальників, але в магазинах можна обійтися і цими чотирма лайфхаками. Також досвідчені кулінари радять купувати яйця якомога ближче до ферм, де вирощують курей - так шанс купити свіжий продукт помітно зростає.
Як перевірити свіжість яєць в домашніх умовах - три способи
Якщо ви принесли яйця додому і все ще не впевнені в їх якості або продукт лежить в холодильнику довго, а ви не впевнені, що його можна їсти - зробіть ось, що:
- знову потрясіть яйце - стабільна відсутність звуків збовтування говорить про те, що продукт можна вживати;
- розбийте яйце - жовток повинен бути опуклим, а білок - в'язким і погано зібраним навколо жовтка;
- помістіть яйця у воду - якщо вони залишилися лежати на дні горизонтально, значить, свіжі.
Яйця у воді можуть поводитися по-різному. Наприклад, екземпляри, які піднімаються тупим кутом вгору - яйця не першої свіжості, але все ще придатні в їжу. Ті яйця, які повністю спливли на поверхню, їсти вже не можна - краще викинути.