Дубильні речовини в складі чаю - причина, через яку на чашці з'являється наліт. Коли такі компоненти вступають в реакцію з теплою водою, утворюється плівка, яка, при нахилі чашки, осідає на стінках. УНІАН з'ясував, як прибрати чайний наліт на кухлі за 5 хвилин.
Раніше ми говорили про те, як почистити чайник від накипу.
Чи небезпечний чайний наліт - відповідь лікарів
Плівка з дубильних речовин і води залишається на чашці і, якщо її відразу не помити, то з часом наліт стане темніше і твердіше. Чим довше ви будете ігнорувати його присутність - тим важче виявиться потім від нього позбутися.
Насправді, дубильні речовини в складі чаю взагалі не небезпечні, а навпаки, корисні для здоров'я. Лікарі кажуть, що регулярне вживання чаю допомагає людині позбутися від токсинів, зміцнити судини і підвищити настрій. Крім того, дубильні речовини мають протизапальний і антибактеріальний ефект.
Чим відмити наліт від чаю в металевому термосі або чашці - поради
Те, що чай і речовини, що містяться в ньому, корисні, а не шкідливі, не означає, що кружки і термоси можна не мити тижнями і місяцями. Такий наліт псує зовнішній вигляд посуду і змінює смак свіжозавареного чаю.
Для того, щоб швидко відмити чашку або термос, можна скористатися народними засобами:
- содою - 1 ст. л розвести водою до стану кашки, натерти нею ємність з нальотом, потім вимити чистою водою;
- лимонною кислотою - засипати 1 ч. л в посуд, залити окропом, почекати 2-3 хвилини, потім вимити чашку;
- оцетом - 1 ст. л оцту розвести в 200 мл води, вилити розчин в кухоль, залишити на 5 хвилин і вимити з миючим засобом;
- сіллю - натерти продуктом дрібного помелу чашки, а потім обполоснути водою.
В якості альтернативи можна використовувати і часточку лимона - якщо натерти нею ємність, яка покрилася темним нальотом, і залишити на 5 хвилин, то, обполіскуючи таку чашку теплою водою, ви побачите, що вона стала набагато чистіше.
Якщо ви хочете запобігти появі чайного нальоту на гуртках або термосі, не залишайте брудний посуд, а відразу мийте його. Тим більше не варто наливати чай або каву в такі ємності повторно - наступний шар нальоту буде ще товщим, а відмити його виявиться складніше.