Як доглядати за кімнатними квітами взимку / фото depositphotos.com

Кімнатні рослини, як і їхні дикі родичі, потребують особливого догляду взимку. У цю пору року світловий день значно скорочується, повітря в домі стає холоднішим і сухішим. Дуже важливо дозволити рослини відпочити і набратися сил взимку, а також наблизити її умови проживання до природних.

Як підготувати кімнатні рослини до зимівлі

Зимовий догляд за рослинами не займе багато зусиль, зате гарантує гарне цвітіння влітку. В першу чергу квіти бажано обприскати інсектицидами та фунгіцидними препаратами, навіть якщо на них немає ознак захворювання.

Потім у рослин видаляють сухі і хворі гілки, а також засохлі бутони. Робиться це для того, щоб рослина не витрачала соки на харчування пошкоджених частин.

Відео дня

Для підготовки до зимівлі рослини краще перенести у світле, але неопалюване приміщення, наприклад, в комору або лоджію. Якщо такої кімнати немає, можна поставити квіти на шафи або полиці подалі від батареї (вони сушать повітря). Під горщики бажано поставити підставку з пінопласту, щоб горщик повільніше втрачав тепло.

Якщо у рослини жовтіє листя взимку, його варто частіше обприскувати з пульверизатора, оскільки воно може страждати від сухого повітря. Також таку квітку краще перенести ближче до вікна.

Удобрювати кімнатні квіти взимку безглуздо, а вносити азотні добрива навіть шкідливо. Азот провокує зростання нових листя, які через нестачу світла виростуть блідими і слабкими.

Як поливати кімнатні рослини взимку

Взимку всі вегетаційні процеси в рослинах сповільнюються, і квіти споживають набагато менше вологи. Тому в зимові місяці рекомендується скоротити полив, інакше коріння можуть загнивати.

Скорочують кількість поливу наступним чином.

  • Якщо в теплу пору року рослини поливали рясно і майже кожен день, то взимку їх варто поливати раз на тиждень. Перед поливом переконайтеся, що верхня частина грунту суха. Якщо грунт вологий, краще відкласти полив і лише обприскати листя пульверизатором.
  • Ті рослини, які влітку поливали один-два рази на тиждень, тепер слід поливати двічі на місяць. Якщо у них жовтіє листя, можна збільшити термін поливу до одного разу в 10 днів.
  • Кактуси та сукуленти взимку впадають в глибоку сплячку. Їх досить злегка полити раз на місяць.

Виняток складають рослини, які цвітуть саме взимку. Для них полив скорочувати не потрібно. До таких квітів відносяться сенполії, цикламени, орхідеї, еспісії, азалії тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: