Як зробити свічку з картоплі і масла / колаж з фото ua.depositphotos.com

На тлі відключень світла через російські ракетні атаки по Україні багато хто задається питанням, чим освітлювати кімнату, якщо немає ліхтарика. Чудовим варіантом є свічка з картоплі. Однак не всі знають, як зробити довго палаючу свічку.

УНІАН розповідає основні принципи виготовлення свічки з картоплі та олії. Крім цього ви дізнаєтеся хитрощі, завдяки яким зрозумієте, чому бувають ситуації, коли свічка з картоплі не вийшла і не горить. Знаючи ці тонкощі, у вас точно все вийде. Крім цього, завдяки цій статті ви навчитеся робити свічку навіть без картоплі і дізнаєтеся, що таке каганець.

Свічка з картоплі та олії: як зробити просте джерело світла без великих витрат

Такий лайфхак ще сотні років тому придумали наші пращури. Свічка з картоплі і масла - простий варіант, який може замінити ліхтарик і точно сподобається дітям. Головне, не залишайте свічку без нагляду і не дозволяйте малюкам самостійно її робити.

Відео дня

Що потрібно для свічки з картоплі:

  • 1 картоплина,
  • Гніт - тонкий мотузочок з натуральної тканини або бинта, також можна використовувати ватний спонжик,
  • Соняшникова олія (краще брати масло без запаху, бажано, рафіновану),
  • Ємність - невелика тарілка з глини або товстого жароміцного скла.
Як зробити свічку з картоплі / скріншоти з відео

Займемося створенням свічки. Зріжте з картоплі круглі бічні частини, щоб отриманий шматочок впевнено стояв на плоскій поверхні. Усередині картоплі зробіть невеликий отвір. У нього потрібно протягнути або гніт, або шматочок ватного спонжа, їх потрібно заздалегідь просочити соняшниковою олією. Важливо, щоб мотузочок або вата проходили наскрізь. Потім поставте картоплю з протягнутим гнітом на блюдце, налийте в нього масло, щоб воно дійшло практично до краю картоплі. Зачекайте деякий час, щоб свічка просочилася, а потім підпалюйте гніт. Такий "винахід" буде горіти дуже довго.

Свічка без картоплі

У народі така свічка називається каганець. Свічка з соняшникової олії так само довго горить, як і з картоплею. Багато хто не знає, як зробити каганець в домашніх умовах, і думають, що такі "винаходи" вже давно не працюють. Насправді ж такі свічки дійсно легко зробити і вони будуть освітлювати приміщення.

Для цього просто візьміть скляну банку або глиняну мисочку, заповніть ємність соняшниковою олією і помістіть всередину гніт. Зараз можна купити спеціальний плаваючий гніт з металевою шайбою, яка не тоне. Однак якщо такого гніту немає під рукою, просто візьміть бавовняний джгутик. 

Як зробити каганець в домашніх умовах / скріншот

Крім цього, ви можете зробити отвір в металевій кришці і протягнути туди гніт. Так масло буде практично закритим, а гніт точно не впаде. Така свічка практично не дає кіптяви і неприємного запаху. 

Нагадаємо, раніше УНІАН вже розповідав, як зберігати картоплю в квартирі всю зиму.

Вас також можуть зацікавити новини: