Як прибрати іржу з будь-якого металу за 3 хвилини / depositphotos.com

Іржа - це червоно-бурий наліт, який може утворитися на будь-яких металевих предметах в результаті їх окислення. Такий наліт не тільки зовні непривабливий, але і небезпечний - він руйнує метал і стає розсадником бактерій. Що добре роз'їдає іржу і як від неї звільнитися - дізнайтеся на УНІАН.

Раніше ми говорили про те, як прибрати цвіль в квартирі.

Як швидко прибрати іржу з металу оцтом

Якщо ви помітили, що на деяких металевих предметах побуту з'явилася іржа - скористайтеся звичайним столовим оцтом. Технологія проста:

Відео дня
  • взяти предмети, покриті нальотом;
  • опустити їх в нерозбавлений 9% оцет на 24 години;
  • дістати в рукавичках і промити під проточною водою.

У разі, якщо на оброблюваних предметах все одно залишилися іржаві плями, їх можна додатково обробити оцтом і залишити на кілька годин. Потім озброїтися жорсткою щіткою і потерти проблемні ділянки.

ВАЖЛИВО: після оцту метал буде вразливим до зовнішніх впливів, тому краще обробити його мастилом.

Як можна прибрати іржу з металу лимонною кислотою

Даний засіб - справжня паличка-виручалочка для будь-якої господині. Лимонна кислота є на будь-якій кухні і відмінно справляється з багатьма забрудненнями, в тому числі, і з іржею. Використовувати його нескладно:

  • знежирте поверхню іржавого предмета;
  • розчиніть в теплій воді кислоту в пропорції 80 гр засобу на 100 мл води;
  • замочіть предмети на добу.

Вже через пару годин ви побачите, як від іржавих деталей кухонного начиння пластівцями відвалюється наліт. По закінченні зазначеного часу предмети повністю очистяться - вам залишиться тільки промити їх під проточною водою. Цікаво, що після обробки лимонною кислотою на металі утворюється захисна плівка, яка перешкоджає корозії.

Як прибрати іржу з металу у ванній за допомогою соди

Харчова сода часто використовується господинями для прибирання - цей засіб абсолютно безпечний і відмиває майже будь-який бруд. Так і з іржею, але головне - правильно використовувати соду:

  • розчинити соду в теплій воді так, щоб вийшла кашка;
  • нанести на уражений предмет;
  • залишити на 30 хвилин, потім потерти щіткою і змити водою.

Враховуйте, що сода для металу - досить агресивний засіб, поверхня виробу стане менш стійкою до іржі. Тому обробіть предмети якимось герметизатором.

Вас також можуть зацікавити новини: