Як посадити насіння капусти в грунт / depositphotos.com

Вважається, що травень - крайній термін для вирощування капусти, зазвичай її починають садити в березні-квітні. Враховуючи обставини в Україні, багато городників могли просто не встигнути засіяти свої грядки. УНІАН розповість, коли сіяти капусту в лунки в цьому місяці.

Раніше ми розповідали, коли садити буряк навесні в 2022 році.

Як правильно садити капусту і коли - правила

Якщо ви засіваєте капусту у відкритий грунт, слід переконатися, що грунт досить прогрівся. Сходи можуть витримати зниження температури до -3-5°C, але краще, щоб вона стабільно трималася в межах +8-10°C. 

Відео дня

Досвідчені дачники орієнтуються на цвітіння черемхи - після нього вже точно не буде заморозків. Більш того, можна звертати увагу і на інші рослини. Наприклад, рання капуста готова до висаджування, коли відцвіли нарциси, а після того, як почнуть цвісти каштани, можна садити і пізні сорти.

Ідеальний час для висаджування капусти - холодний похмурий день, ще краще - після дощу. Дотримуйтесь відстані, орієнтуючись на сорт:

  • ранні сорти садіть на відстані 30 см один від одного - і в рядах, і в міжряддях;
  • сіянці середньостиглих сортів капусти розташовуйте на відстані 45 см;
  • для пізніх сортів відстань між рослинами повинна бути не менше 50-60 см.

Пам'ятайте про те, що капуста любить сонце, тому вибирайте ділянку під прямими променями, а грунтові води повинні залягати мінімум на 2 метри вглиб. Якщо глибина буде менше, то така кількість вологи призведе до загнивання коренів.

Як посадити капусту насінням у відкритий грунт

Городники зі стажем кажуть, що закуповувати насіння для посадки капусти потрібно тільки ті, що пройшли кілька стадій обробки і дражування. Якщо ви не впевнені в товарі, то замочіть насіння на 10-15 годин в теплій воді, в кінці додайте марганець, а через півгодини промийте їх.

Не можна садити капусту там, де до цього росли будь-які з видів капусти городньої, а також ріпа, редька, редиска. Краще посадити овоч на ділянку, де раніше були помідори, горох або морквина. 

Перед посадкою насіння ретельно перекопайте грунт, додайте гній або перегній. На 1 квадратний метр необхідно 5-6 кг добрива. Додатково додайте:

  • 1 склянку деревної золи;
  • 1 ст. л. нітрофоски;
  • 1 ч. л. сечовини.

На підготовленій грядці зробіть лунки, полийте їх водою і залиште на 1-2 години для прогріву. Потім злегка присипте землею, зробіть поглиблення, висадіть насіння, знову притрусіть грунтом і утрамбуйте. Насіння накрийте скляними банками або пластиковими пляшками.

Якого числа висаджувати капусту у відкритий грунт

Серед популярних овочів в Україні капуста давно займає лідируюче місце. Звіряючись з місячним календарем, у вас вийде виростити багатий урожай дійсно смачних і корисних овочів. У травні 2022 року графік наступний:

  • Сприятливі дні для посадки капусти в травні 2022: 1, 2, 5, 6, 7, 12, 13, 14, 15.
  • Хороші дні для посадки капусти в травні 2022: 3, 4, 8, 9, 10, 11, 19, 20, 23, 24, 27, 28, 29, 31.
  • Несприятливі для посадки капусти в травні 2022: 16, 17, 18, 21, 22, 25, 26, 30.

В повню і молодик висаджувати капусту ні в якому разі не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: