Кип'ячене молоко може бути корисним / фото ua.depositphotos.com

Багато людей вважають, що молоко кип'ятити не потрібно - в іншому випадку продукт втрачає свої корисні властивості і стає "мертвим". Лікарі з такою думкою не згодні, адже процес пастеризації молоко проходить не просто так. УНІАН з'ясував, чи можна пити сирим пастеризоване молоко і чи потрібно його додатково кип'ятити.

Навіщо кип'ятити молоко - головні причини

Молочний продукт з-під корівки в своєму складі має величезну кількість необхідних людині вітамінів і речовин. Це молочний білок, кальцій, вітаміни, мікро - і макроелементи, а також багато іншого. Незважаючи на весь цей диво-склад, молоко не так нешкідливо, в ньому можна виявити:

  • антибіотики (якщо корову ними постачали);
  • молочнокислі бактерії (через них продукт так швидко скисає);
  • хвороботворні мікроорганізми (все-таки, корівка не може бути ідеальною).

Всі ці три складових гинуть при високих температурах, тому кип'ячене молоко - це не мертва марна рідина, а цілком нормальний продукт. Навіть якщо ви купили молоко не у незнайомої бабусі, а придбали хороший товар в перевіреному магазині, пити без кип'ятіння можна тільки ультрапастеризоване молоко - решта всіх типів пастеризації не дають 100% гарантії.

Відео дня

Чи потрібно кип'ятити пастеризоване молоко для дитини або дорослого

Як ми вже з'ясували, під час кип'ятіння з улюбленого продукту випаровуються всі непотрібні бактерії. При цьому, корисні речовини все-таки залишаються:

  • кальцій;
  • мікроелементи і вітаміни;
  • молочний білок;
  • жир.

Тобто, піддаючи молоко додаткової термічній обробці, ви нічого не втрачаєте, а лише позбавляєтеся від тих речовин в складі, які можуть завдати шкоди здоров'ю.

Якщо ви не розумієте, чи можна пити пастеризоване молоко дітям, враховуйте, що організм дитини не такий міцний, як дорослий, тому далеко не завжди може впоратися з атакою бактерій. Краще перестрахуватися і закип'ятити молоко - так точно вашому чаду ніщо загрожувати не буде.

Вас також можуть зацікавити новини: