У нормальних умовах відкрите молоко зберігається свіжим 3-5 днів, а потім починає скисати. Однак багато любителів цього напою засмучуються, коли напій віддає кислотою вже на другий день після покупки. УНІАН розібрався, чому молоко швидко скисає в холодильнику і що зробити, щоб молоко довше зберігалося.
Чому молоко скисає
Скисання молока викликають молочнокислі бактерії, які потрапляють в тару прямо з повітря. У теплі вони розмножуються швидше, а в холоді - повільніше. До слова, ці бактерії дуже корисні для шлунка, хоч і псують смак молока.
Щоб позбутися від цих бактерій і поодовжити термін придатності молока, виробники застосовують пастеризацію та ультрапастеризацію, тобто обробляють напій при високих температурах. Мікроорганізми в продукті гинуть. Таке молоко може зберігатися тижнями і навіть місяцями і не киснути, тому що в ньому немає молочнокислих бактерій, що викликають скисання.
Однак після того, як пастеризоване молоко відкрили, воно зберігається не довше за звичайне, адже в нього неминуче потраплять бактерії з повітря.
Чому молоко швидко скисає навіть в холодильнику
Якщо відкрите молоко скисло в холодильнику за 1-2 дні - у цього може бути кілька причин:
- Неправильне зберігання в магазині. Наприклад, продукт довго лежав на складі або в холодильнику магазину була встановлена неправильна температура. Таке молоко після покупки і відкриття дуже швидко зіпсується.
- Неправильне зберігання в холодильнику. Відкрите молоко потрібно зберігати при температурі 4-5°. Не ставте його на верхні полиці або на дверцята - там занадто тепло для напою. Рекомендується зберігати його на нижніх полицях.
- Погано вимитий посуд. Якщо ви купили молоко у фермерів або на ринку - його могли налити в нестерильний посуд. Бактерії з тари прискорюють скисання.
- Зберігання в прозорій тарі. Під впливом світла напій скисає швидше, тому його рекомендується перелити в непрозору тару.
Найчастіша ж причина швидкого скисання молока полягає в тому, що люди просто забувати вчасно поставити відкрите молоко в холодильник, і воно прокисає при кімнатній температурі.
Як запобігти скисанню молока
Щоб молоко зберігалося довше, його слід прокип'ятити і вбити молочнокислі бактерії. Потім остудіть напій до кімнатної температури, влийте в непрозору тару з кришкою і поставте в холодильник. Кип'ятіння подовжить термін придатності до 5-7 днів. Через деякий час бактерії знову потраплять в нього і розмножаться, але це станеться пізніше.
Щоб молоко зберігалося ще довше, додайте в нього природний консервант. Це може бути:
- маленький шматочок цукру (до кип'ятіння);
- щіпка солі (під час кип'ятіння);
- щіпка соди (під час кип'ятіння);
- гілочка м'яти або лист хрону (під час зберігання в холодильнику).
А якщо молоко все ж скисло - не поспішайте його виливати. Це чудова основа для тіста. Раніше ми писали, що приготувати з кислого молока на всю сім'ю.