Що потрібно зробити в городі в липні / depositphotos.com

Кожен городник знає, що літо - активний сезон, коли роботи в саду і на грядках предостатньо. Залежно від місяця, план дій садівників відрізняється, тому УНІАН зібрав пам'ятку, за допомогою якої ви не забудете про найважливіші городні справи.

Раніше ми говорили про те, що можна посадити в липні на грядках.

Що можна зробити в липні - перелік важливих пунктів

Чим зайнятися городнику в липні - список / depositphotos.com

Для того, щоб не забути про необхідні роботи з землею і врожаєм в середині літа, звіряйтеся зі списком найбільш важливих завдань.

Відео дня

Підживлення чагарників

Малина, смородина, агрус - всі ці ягідні культури потребують своєчасної підгодівлі. Дозрівати вони починають в липні - серпні, але для того, щоб урожай був багатим, а плоди - соковитими, важливо вчасно удобрювати рослини.

Раніше ми писали про те, чим підгодувати малину влітку.

Також важливо і правильно поливати дерева і чагарники відповідно до норм:

  • молодий кущ - по 1-2 відра води (10-20 л);
  • дорослий кущ - по 3-4 відра;
  • неплодоносний саджанець - 3-5 відер (30-50 л);
  • 3-5-річне дерево - 5-8 відер (50-80 л);
  • 7-10-річне дерево - 12-15 відер (120-150 л).

Своєчасний полив забезпечить рослинам необхідний рівень вологи і вбереже від виснажливої спеки, яка в липні, як правило, особливо небезпечна.

Захист від птахів і обрізка дерев

Плодові дерева часто стають метою для пернатих, яким хочеться поживитися соковитими ягодами і фруктами. Це в підсумку може привести до знищення врожаю і хвороби дерев. 

Не забудьте і обрізати зайві гілки на деревах - вони вже точно встигли нарости з часів останньої обрізки. Позбавтеся від всієї прикореневої порослі і всіх вертикально зростаючих пагонів на верхньому ярусі гілок. Сильні пагони теж краще видалити, а скелетні гілки привести в порядок.

Догляд за полуницею

У липні закінчує плодоносити одна з головних літніх ягід, тому після збору врожаю потрібно правильно доглядати за полуницею. Навколо рослин потрібно розпушити грунт, а самі кущі підгорнути, не забуваючи обрізати "вусики" (якщо ви, звичайно, не збираєтеся використовувати їх для розмноження).

Збирання врожаю

У липні вже можна зібрати перший урожай - картоплю і ранньостиглу капусту. Ці овочі, як правило, не призначені для тривалого зберігання, тому краще використовувати їх в їжу відразу.

Посів сидератів

Багато рослин можуть стати відмінним засобом проти шкідників і грибкових захворювань, підживлюючи грунт потрібними йому речовинами і передаючи їх іншим культурам. Сидерати можна посіяти на грядки, з яких ви недавно зібрали урожай - бобові або злакові культури відмінно підходять для цього.

Захист рослин від шкідників

Липень - найнебезпечніший місяць для багатьох рослин, так як саме в цей період активізуються багато шкідників, через які ваш урожай може "захворіти". Ми неодноразово писали, чим обробити город від шкідників - рекомендуємо скористатися цими порадами.

Пасинкування помідорів

Процедуру пасинкування проводять тільки тоді, коли бічні пагони досягнуть довжини 3-5 см. Робити це необхідно, щоб зайві відростки не заважали помідорам рости далі, міцніти і розвиватися. Якщо ігнорувати процедуру пасинкування, то урожай ваш буде несмачним і мізерним. УНІАН говорив про те, як пасинкувати помідори у відкритому грунті

Перевірка теплиць

Різкі перепади температур, дощі, посуха або інші природні явища відразу ж позначаються на стані врожаю в теплиці. Саме тому важливо регулярно перевіряти стан рослин, контролювати рівень вологості і дотримуватися правил кондиціонування повітря.

Конденсат - небезпечне явище, яке може негативно позначитися на вашому врожаї. Наприклад, волога, що накопичується на стінках теплиці, призведе до виникнення грибкових інфекцій, які "перейдуть" на рослини. Хоча, з цим потрібно бути обережними - огірки, навпаки, дуже люблять вологу, тому їх потрібно поливати рясно, на відміну від інших овочів.  

Вас також можуть зацікавити новини: