Що робити, якщо вкусив кліщ / depositphotos.com

Від кліщів у теплу пору року ніхто не застрахований, і вони не такі нешкідливі, як здаються. Чим небезпечний укус кліща, що потрібно зробити відразу після укусу, а також які можуть бути наслідки зараження - розповідаємо в матеріалі.

Де живуть кліщі

У природі є сотні видів кліщів, але для людини небезпечні тільки два - іксодові (Ixodidae) та аргасові (Argasidae). Саме вони можуть переносити хвороби, наслідки яких бувають дуже плачевні. 

Живуть кліщі здебільшого в листяних і змішаних лісах і полюбляють території зі щільним шаром рослинності - наприклад, густу траву, тому їх можна зустріти і в парку, і на міському газоні. Бурхливу "діяльність" ці комахи проявляють у травні-червні, але залишаються активними, доки дозволяє температура - від +10 до +25С, і погода. Тому в деяких регіонах вони "бешкетують" аж до жовтня.

Відео дня

Чому кліщі кусають людей і тварин? Усе досить просто - щоб вижити. Кліщ - це паразит, який харчується кров'ю, вона потрібна йому для життя і розвитку. Щоб добути їжу, кровосос, оскільки він не вміє ні стрибати, ні літати, чекає на жертву, хапається за неї і кусає.

Ознаки укусу кліща 

Якщо кліщ здоровий (нічим не хворий), то його укус буде нешкідливий і непомітний. У тих, хто схильний до алергії, може з'являтися почервоніння, припухлість, висип, у складних випадках - набряк Квінке.

Симптоми після укусу зараженого кліща проявляються у всіх людей. Це можуть бути:

  • висип по тілу;
  • почервоніння і набряк у місці укусу;
  • лихоманка, головний біль і скутість шиї;
  • нудота і слабкість;
  • біль у м'язах і суглобах, озноб;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Слина у цього паразита має анестезуючі властивості, тому людина не одразу помічає, якщо вкусив кліщ. Зазвичай його виявляють уже після того, як він напився крові та збільшився в розмірі. У людей-алергіків реакція на укус проявляється протягом години. Якщо кліщ був інфікований, то симптоми захворювання з'являються через тиждень-два, максимум через місяць.

У разі укусу будь-якого кліща важливо виявити його і якомога швидше витягнути.

Як витягнути кліща 

Як витягнути кліща / depositphotos.com

Видалити кліща можна кількома способами, але перш, ніж робити це, потрібно надіти рукавички (поліетиленовий пакет) - вони убезпечать, якщо кліщ інфікований. Кліща можна витягнути:

  • Пінцетом 

Обхопіть кліща гострим кінцем пінцета якомога ближче до шкіри і тягніть вгору зі стійким, рівномірним тиском. Після цього протріть місце укусу спиртом або помийте мильною водою.

  • Ниткою

Змочіть нитку в спирті або іншому деззасобі, зробіть ласо і затягніть петлю біля хоботка - максимально близько до шкіри. Плавними рухами і не перекручуючи, потягуйте вгору. Місце укусу продезінфікуйте.

  • Шприцом

Візьміть чистий шприц без голки й акуратно зріжте у нього верхню частину (де має бути голка). Постарайтеся робити зріз максимально рівним, щоб він щільно прилягав до шкіри. Змочіть шкіру навколо комахи, накрийте щільно шприцом кліща на тілі і потягніть поршень вгору - комаха вийде під дією вакууму. Місце укусу знезаразьте.

Що не потрібно робити, коли витягуєте кліща: 

  • перекручувати і смикати тільце - частина кліща залишиться всередині;
  • змащувати кліща олією або бензином - він піде глибше під шкіру.

Що робити, якщо витягли не всього кліща - частину, що залишилася, потрібно видалити пінцетом із гострими кінцями або голкою. І те, й інше потрібно продезінфікувати і діяти так, як витягуєте скалку.

Що робити після укусу кліща 

Після вилучення кровососа ранку на шкірі потрібно обробити спиртом, йодом, іншим антисептиком. Загоюватися вона може тиждень. Самого кліща потрібно запечатати в пакет і викинути або змити в унітаз. У разі, якщо є підозра, що він інфікований - нести в медлабораторію.

Приймати жодних ліків самостійно не можна - тільки за порадою лікаря. Єдине, якщо з'явилася алергічна реакція, то можна прийняти антигістамінні ліки. Якщо місце укусу свербить і болить, випийте знеболювальне, змастіть місце укусу заспокійливим кремом. Але якщо симптоми серйозніші - наприклад, температура, то потрібно одразу ж звертатися до лікаря.

Чим небезпечний укус кліща

Як уже говорилося, якщо кліщ незаразний, то він людині не страшний. Але останнім часом почастішали випадки укусу інфікованими кліщами.

Які інфекції передають кліщі:

  • кліщовий енцефаліт, 
  • хвороба Лайма (бореліоз), 
  • ерліхіоз, 
  • коксієльоз, 
  • кліщовий поворотний тиф та інші. 

Найпоширеніші інфекції - кліщовий енцефаліт і бореліоз (хвороба Лайма). При чому найчастіше звертаються саме з інфікуванням бореліозу.

Це інфекційна хвороба, яка передається саме кліщами. Найчастіше вона протікає майже безсимптомно, і набуває хронічних форм. Одним із перших симптомів може бути поява червоної плями в місці укусу. Вона може бути просто плямою, вона може розходитися кільцем. Тобто середина стає бліда, а по краях це червоне кільце,

- розповідає лікар-терапевт Марина Крапівнер.

Бореліоз відіграє роль у розвитку таких хвороб, як, наприклад, хвороба Альцгеймера - тож дуже небезпечний, наголошує терапевт.

У цьому разі, а також якщо з'явився висип круглої або овальної форми навколо укусу, м'язові та суглобові болі, втома, піднялася температура, потрібно одразу ж звернутися до лікаря. 

Крім того, радить терапевт, через кілька тижнів після укусу (зазвичай 2-3 тижні) потрібно здати аналізи на бореліоз. Якщо ж вони виявляться позитивними, то терміново звернутися до інфекціоніста, щоб повноцінно пролікуватися. 

Дуже важливо вчасно виявити інфікування і почати вчасне лікування - ускладнення, які дають ці захворювання, можуть коштувати людині не лише здоров'я, а й життя.

Як уберегтися від кліщів

Куди кусають кліщі / інфографіка УНІАН

Щоб убезпечити себе від кліщів, потрібно дотримуватися додаткових заходів захисту, відвідуючи ліси, парки:

  • одягати світлий одяг - на ньому краще видно паразитів;
  • носити головний убір або капюшон, а штани заправити в шкарпетки;
  • одягати закрите взуття;
  • використовувати спеціальні репеленти, які наносять на одяг або на тіло.

Куди кусають кліщі - вони обирають ділянки з тонкою шкірою і високою температурою. У дорослих людей - це пах і пахви, у дітей - вуха, волосяна частина голови та шия. Також люблять кліщі живіт, між лопатками, поперек, сідниці.

"Коли повернулися додому з прогулянки, - обов'язково себе переглянути. Одяг зняти, все подивитися. Тому що кліщ впроваджується в шкіру не відразу. Тобто, він якийсь час може просто повзати по шкірі і його можна просто зняти. І якщо він ще не вкусив, то він і не заразив вас нічим", - каже Марина Крапівнер. 

Раніше ми розповідали, як виявити кліщ у кішок і собак і витягнути його. 

Вас також можуть зацікавити новини: