Цікаві українські слова / фото ua.depositphotos.com

Українська мова дуже красива, багата і виразна. Це наш скарб і наша спадщина, яку нам усім потрібно плекати. УНІАН назвав 14 красивих і рідкісних українських слів, які збагатять вашу мову і зроблять її виразнішою, а також допоможуть краще висловити емоції

Пане/пані

Багато українців не знають, як правильно звернутися на вулиці до незнайомої людини по-українськи. Замість слів "юначе" або "жінко" зверніться до незнайомця словом "пане" або "пані". Це незаслужено забуте українське звернення звучить набагато ввічливіше.

Кохати

Українцям даровано особливе слово для романтичного кохання, яке неможливо перекласти російською. Це слово відоме всім, та не всі його використовують. Не соромтеся частіше говорити другій половинц і"я тебе кохаю" і називати близьку людину "моє кохання", адже ще Тарас Шевченко закликав нас "кохатися".

Відео дня

Лебідка

Візьміть на озброєння це ніжне і поетичне слово, щоб красиво звернутися до близької людини.

Митець

Митець - унікальне українське слово, яке не перекладається на інші мови. Використовуйте його, щоб вказати на людину, яка займається будь-якою творчістю і є майстром у своїй справі. До речі, правильний фемінітив до цього слова - "мисткиня".

Байдикувати

Дозвольте собі "байдикувати" на вихідних, адже всі ми потребуємо відпочинку. Етимологія цього слова досі не встановлена. Можливо, воно споконвічно українське.

Метикуватий

Розумну і кмітливу людину українською мовою можна назвати "метикуватою". Також "метикуватою" може бути задача, над якою доведеться добре подумати.

Млосний

Це багатозначне слово точно збагатить ваш лексикон. "Млосним" може бути п'янкий аромат, сумний вечір або важке зітхання.

Слушний

Використовуйте це слово, щоб підтвердити чиюсь правоту або похвалити за правильну ідею. Також "слушний" може бути синонімом до слова "відповідний".

Пройдисвіт

Цим словом можна назвати неприємну людину з сумнівною репутацією, яка здатна на бридкі вчинки. 

Примарний

Це слово має багато значень, тому його можна використовувати в різних ситуаціях. "Примарний" - це "вигаданий", "нетривалий", "несправжній" або "химерний". 

Обопільний

Це те саме, що "взаємний". Нехай ваші почуття до близьких завжди будуть "обопільними"!

Легіт

Так називають легкий, теплий і приємний вітерець, який добре відчувати на шкірі.

Абищиця

Цим словом можна назвати річ, що не приносить користі і не має ніякої цінності, наприклад, Конституцію РФ.

Манівцем

Якщо замість головної дороги ви йдете кудись обхідними або короткими шляхами, то ви ходите "манівцем". З цим словом також є фразеологізм "говорити манівцями", тобто натякати.

Вас також можуть зацікавити новини: