Як часто поливати кімнатні квіти в спеку / depositphotos.com

У спеку кімнатним рослинам потрібно вдвічі більше уваги. Їм теж дуже жарко, вони більше випаровують вологи і, відповідно, пити хочуть теж більше. Причому, і кактуси, і сукуленти в тому числі. Як поливати кімнатні квіти, якщо стовпчик термометра зашкалює за +30°С, коли краще це робити і якою водою - розповідаємо в матеріалі.

Чому не можна поливати рослини в спеку

Рослини потрібно обов'язково поливати, коли спекотна погода, але ні в якому разі не вдень, коли стоїть пік спеки. В цей час вода випаровується, не встигаючи дістатися до коренів, а поверхня грунту пересихає і утворює кірку з тріщинами, через які йде вся волога.

Як правильно поливати кімнатні квіти в спеку - 3 основних правила

Ці правила універсальні для всіх кімнатних рослин.

Відео дня
  • Поливайте тільки вранці або ввечері

Полив в спеку потрібно робити або рано - коли ще немає жарких сонячних променів, або ввечері, в районі 17:00-18:00. Можна чергувати ранкові та вечірні поливи. 

  • Поливайте тільки відстояною водою

Воду для поливу потрібно відстоювати не менше доби. Ні в якому разі не можна поливати холодною водою з-під крана - це може призвести до сильного стресу, уповільнити розвиток і навіть погубити рослини.

  • Розпушуйте грунт після поливу

Після кожного поливу потрібно рихлити грунт - так ви наситите його киснем і не дасте утворитися на поверхні тріщинам, через які буде випаровуватися волога.

Якщо є можливість, винесіть горщики з квітами на балкон чи терасу - так у рослин буде природний перепад температур вдень і вночі. Кімнатні рослини на підвіконні потрібно захистити від прямих сонячних променів, наприклад, притінивши вікно. Також намагайтеся знизити температуру в кімнаті - наприклад, робіть провітрювання, включайте кондиціонер, використовуйте вентилятор.

Важливо: не можна пересаджувати рослини в спеку - вони можуть загинути.

Як часто поливати кімнатні квіти в спеку

Періодично перевіряйте вологість грунту і, якщо потрібно поливайте - це приблизно 2-3 рази на тиждень. Не забувайте, що деякі рослини люблять більше води, деякі - менше. Обприскувати квіти можна частіше, хоч кожен день, але тільки рано вранці або ввечері, коли сонце найменш активне.

Важливо: не можна обприскувати рослини під час їх цвітіння - бутони можуть згорнутися і впасти.

Щоб не помилитися з поливом, є чудовий лайфхак: можна висадити рослини в горщики з дренажними отворами і піддонами і наливати воду в них. Квіти будуть пити стільки, скільки їм потрібно, а зайва вода залишиться в піддоні.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо жовтіють листя у кімнатних рослин - як їх врятувати.

Вас також можуть зацікавити новини: