Перекис від попелиці на трояндах і інші засоби / depositphotos.com

Відчайдушна боротьба з попелицями на трояндах може тривати нескінченно - кожен сезон дачники намагаються врятувати свої квіти від навали шкідників. Позбутися від них назовсім не вийде - занадто привабливі троянди для цих комах.

УНІАН знає, коли краще обприскувати троянди від попелиці і які засоби для цього використовувати.

Раніше ми говорили про те, як змусити троянди цвісти і чим удобрити рослини.

Відео дня

Попелиця на трояндах домашніх - чим небезпечна

Розанна зелена попелиця - повна назва шкідника, який окупує ваші насадження. Він є переносником багатьох захворювань, від яких квіти починають гинути. Крім того, попелиця сама по собі шкідлива для троянд, а колонія комах може стати причиною:

  • скручування і пожовтіння листя;
  • висихання і деформації бутонів;
  • появи на листках борошнистого нальоту;
  • розмноження грибка;
  • зараження вірусними і грибковими захворюваннями;
  • загибелі рослини.

Як правило, дачники починають діяти на випередження - не чекають появи перших колоній, а обробляють рослини заздалегідь. Також можна залучити на ділянку сонечок, висадити чорнобривці або кмин - такі профілактичні засоби, найчастіше, полегшують боротьбу зі шкідниками.

Як в домашніх умовах позбутися від попелиці - перевірені поради

Якщо ви зрозуміли, що превентивні заходи не допомагають і ваш розарій атакований попелицями, саме час звернутися до народних методів боротьби. Особливо це актуально для тих людей, які не хочуть або не можуть використовувати хімічні засоби.

Як позбутися від попелиці мильним розчином

Натріть на тертці господарське мило (в результаті повинно вийти 4-5 ст.л стружки), розчиніть в літрі води і перелийте в пульверизатор. Цим розчином обробіть кущ, повторюйте кожні 2 тижні. Якщо пройшов дощ, то графік можна збити і обприскати квіти позачергово.

Як можна позбутися від попелиці золою

У 10 л води розчиніть 300-400 гр золи, поставте на вогонь і кип'ятіть 2 години. Потім розчин потрібно остудити, прибрати великі шматки і перелити рідину в пульверизатор. Обприскати рослини, пошкоджені попелицями.

Як приготувати настій часнику від попелиці

Дві великі головки часнику подрібнити разом з лушпинням, залити 10 л води і настоювати 24 години. Отриманим розчином можна обробити рослини і врятувати їх не тільки від попелиці, але і від довгоносика або кліща.

Цибулевий настій допомагає не гірше - 200 гр цибулиння потрібно залити 10 л води і на 5 діб відправити в тепле місце настоюватися. Потім отриманий настій процідити і обприскати хворі, а також здорові рослини - з метою профілактики.

Як приготувати розчин з нашатирного спирту від попелиці

На 10 л води потрібно взяти 2 ст.л нашатирю і 2 ст. л дігтярного мила. Якщо такого мила у вас немає, його можна замінити господарським або взяти шампунь, а також засіб для миття посуду. Всі інгредієнти перемішати, залити в пульверизатор і обприскати рослини.

Як позбутися від попелиці за допомогою перекису водню

Альтернативний варіант, який можна використовувати, якщо більше немає взагалі нічого. Вам потрібно 1 ст.л перекису розвести в 1 л води (якщо потрібно, збільшуйте пропорції), перелити розчин в пульверизатор і обробити троянди.

Класичним методом боротьби з попелицями вважається механічне видалення - поливати кущі водою зі шланга або давити тлю руками. Якщо вам подобається перший варіант, то пам'ятайте, що поливати троянди потрібно до тих пір, поки не зіб'єте комах з рослин повністю. Попелиця, що впала на землю, безпорадна і швидко стає здобиччю інших, більш сильних представників фауни.

Тиснути руками тлю теж можна, головне - робити це в рукавичках, але на дотик комахи м'які, тому будь-яких дискомфортних відчуттів ви не відчуєте.

Вас також можуть зацікавити новини: