Як правильно розбивати сирі і варені яйця / фото ua.depositphotos.com

У кожної людини є улюблений спосіб приготування яєць. Хтось надає перевагу яйцям, звареним некруто, інші ж вважають кращими яйця пашот. При цьому мало хто знає, як правильно розбивати яйця.

Існує кілька дієвих способів, як правильно розбити яйце. 

Як правильно розбивати варені яйця

Ви напевно помічали, що іноді варене яйце досить непросто очистити від шкаралупи. Особливо це стосується свіжих яєць. Як же розбити варене яйце, щоб не пошкодити білок? 

Відео дня

Для цього необхідно відразу ж охолодити зварені яйця. Перекладіть їх у миску з холодною водою. В ідеалі додайте у воду трохи льоду. В процесі охолодження відбудеться невелике стискання яйця під оболонкою, що дозволить легко очистити його від шкаралупи. 

Для досягнення найкращого результату радимо вдарити по яйцю ложкою. Після цього ви можете підчепити шкаралупу і легко її зняти. 

Водночас яйця, варені некруто, розбивають трохи інакше. Через те, що структура яєць, зварених некруто, більш ніжна, їх краще не чистити до моменту вживання. 

Чим зазвичай розбивають шкаралупу яйця, вареного некруто? Для того, щоб очистити таке яйце від шкаралупи, достатньо акуратно розбити її на гострому кінці яйця, після чого зчистити її на носику і далі діставати білок і жовток за допомогою чайної ложки. Доволі зручно використовувати для яєць, зварених некруто, спеціальні підставки.

Як правильно розбивати сирі яйця

Уміти правильно розбивати сирі яйця – неймовірно корисна навичка на кухні, оскільки яйця часто зустрічаються в рецептах різних страв і десертів. При цьому, важливо розбити яйце так, щоб до блюда не потрапили шматочки шкаралупи.

Найбільш дієвий спосіб, що дозволяє розбити яйце, не розкришивши при цьому шкаралупу, – вдарити його об стіл. При цьому удар повинен бути один. В ідеалі ви повинні вдарити об стіл серединою яйця. Уявіть, що саме там проходить його "екватор".

Якщо розбити яйце об стіл, то шкаралупа просто трісне і не пошкодить внутрішню плівку. При цьому, якщо ви будете бити яйцем об край миски або сковорідки, є великий шанс потрапляння шкаралупи всередину самого яйця. 

Крім того, у багатьох рецептах ключовим інгредієнтом є або білок, або жовток. У таких випадках дуже важливо розбити яйце і не пошкодити жовток. Та й погодьтеся, яєчня виходить набагато апетитнішою, коли жовток не розтікається по сковорідці. 

Для того, щоб не пошкодити жовток, можна використовувати спеціальну відкривачку для яєць, проте такий інструмент навряд чи можна знайти на кожній кухні. Для того, щоб розбити яйце, не пошкодивши жовток, не рекомендуємо бити його об край миски, сковорідки або об кут столу. Бажано використовувати гострий ніж. При цьому бити яйце необхідно лезом. 

Крім того, якщо хочете залишити жовток цілим, можна розбити яйце ближче до його тупого краю. При цьому рекомендуємо виливати яйце якомога ближче до сковорідки, щоб жовток не розтікся в результаті удару об поверхню посуду. 

Як не можна розбивати яйця

Як ми писали раніше, один із способів розбити яйце – вдарити по ньому ножем. Однак бити яйця ножем – далеко не найкращий вихід.

При ударі ножем шкаралупа яйця може дрібно роздрібнитися, і її частинки неодмінно виявляться в їжі, що додасть турбот. Тоді частинки шкаралупи доведеться витягувати зі страви, що вимагає часу. Крім того, при ударі ножем може зруйнуватися цілісність жовтка.

Не варто забувати і про свою безпеку. Якщо ніж дуже гострий, є істотний ризик отримання травми.

Напевно, багато хто чув, що не можна стукати яйцем об стіл. В основному це пов'язано з забобонами. Виявляється, така прикмета існує у пожежників і рятувальників. У них це може вважатися передвісником катастроф. 

Водночас народна мудрість говорить, що не можна розбивати яйце об стіл, щоб не розбити свою щасливу долю.

Як професійні кухарі розбивають яйця

Шеф-кухар та автор кулінарних рецептів Майк Хейс розповів у TikTok, якими способами розбивання яєць користуються професійні кухарі. 

Кулінар порівняв два популярних способи. У першому випадку він розбив яйце безпосередньо об стіл, як це роблять багато господинь. Однак коли він виливав вміст яйця в миску, шкаралупа тріснула на дрібні шматочки, і потрапила в білок і жовток.

Другий же спосіб полягає в тому, щоб просто кинути ціле яйце в миску. При таких маніпуляціях яйце так само розбивається навпіл, але шкаралупа не кришиться і не потрапляє в саме яйце.

Важливо: не забувайте мити яйця перед приготуванням страв.

Як правильно розбити яйце однією рукою

Напевно кожен хоча б раз у житті пробував розбивати яйця однією рукою. Для того, щоб це зробити, потрібно виконати низку простих кроків. 

По-перше, необхідно правильно тримати саме яйце. Для цього потрібно затиснути три пальці, а вказівний і великий – злегка зігнути. Ще один важливий момент – положення яйця в руці. Його потрібно тримати так, щоб тупий край яйця виявився затиснутий середнім пальцем, а вказівний і великий пальці знаходилися поруч з гострим кінцем.

По-друге, потрібно стукнути яйце об стіл або край миски або скороводки (на ваш розсуд). При цьому важливо розрахувати силу удару. Стукнути яйце потрібно доволі сильно, але все ж не з максимальною силою.

Після цього слід занести яйце над ємністю і злегка розвести пальці в різні сторони, щоб розкрити шкаралупу. Тоді білок і жовток з легкістю виллються до ємності.

Вас також можуть зацікавити новини: