Як усунути засмічення в раковині в домашніх умовах / depositphotos.com

На жаль, засмічення в раковині - часте явище, з яким стикаються багато людей. У такій ситуації іноді не допомагає навіть вантуз, а хімічні засоби далеко не завжди виявляються дієвими. УНІАН підкаже, як прочистити засмічення в раковині підручними засобами.

Раніше ми говорили про те, як випрати пуховик в машинці.

Чому засмічується раковина - основні причини

Причини утворення засмічень / depositphotos.com

Засмічення найчастіше утворюються в трубах, що відходять від умивальника у ванній або на кухні. Іноді причиною може виявитися навіть, на перший погляд, нешкідлива річ. Серед найбільш поширених причин експерти виділяють:

Відео дня
  • їжу;

Частинки харчових відходів потрапляють в "коліно" - вигнуту частину труби, яка знаходиться відразу під умивальником. Там вони осідають на дно і, накопичуючись, утворюють засмічення. Усунути його просто: або зняти частину труби і очистити вручну, або скористатися хімікатами, які розм'якшують сміття. Найкраще, звичайно, встановлювати подрібнювач, тоді залишки їжі можна буде змивати в умивальник, а не викидати у відро для сміття.

  • жир;

Причому, жир не тільки від їжі тваринного походження, але і рослинне масло. Сам по собі жир створює липкий осад, на який "притягуються" залишки продуктів, через що утворюється "сміттєва пробка". Погіршує ситуацію холодна вода, при якій жир застигає і стає густішим. Ідеальний варіант - взагалі не зливати жир в раковину, а використовувати для цього окремий контейнер.

  • мило.

Такий продукт, крім своєї основної функції - видалення бактерій - ще й має іншу, зворотну, сторону. З'єднуючись із залишками їжі і сторонніми рідинами, мило утворює вологу щільну масу, через яку і з'являється засмічення. Саме тому руки краще мити в умивальнику, а раковину на кухні використовувати тільки для миття посуду.

Причиною засмічення у ванній кімнаті, найчастіше, стає волосся. Однозначна і впевнена рекомендація сантехніків - необхідно використовувати сіточку і регулярно її чистити.

Забилася раковина - що робити і куди бігти

Чим можна прочистити забиту раковину / depositphotos.com

Якщо вже так сталося, що раковина на кухні перестала пропускати воду і "радує" вас непривабливим басейном з харчових відходів, саме час згадати про способи усунення засмічень. Всього їх три:

  • хімічний;
  • механічний;
  • народний.

Використовувати можна як окремо, так і разом.

Хімічний спосіб - це варіант боротьби з засміченнями, під час якого в боротьбу вступають різні засоби: кислоти, луги, порошки, гелі та рідини. Їх нескладно знайти в будь-якому магазині побутової хімії. Все, що вам потрібно - це прочитати інформацію на етикетці і строго слідувати інструкції. Як правило, подібні засоби заливають в зливний отвір на 30 хвилин, а потім змивають гарячою водою. 

ВАЖЛИВО: ні в якому разі не нахиляйтеся над раковиною, поки йде процес очищення, навіть якщо слив видає нетипові звуки. Ніякої нової інформації ви звідти не отримаєте, а хімічний опік - запросто.

Механічний спосіб - це видалення засмічень вручну. Першим в гру вступає вантуз - інструмент, який є в кожному будинку. Вам потрібно залити раковину на 1\3 гарячою водою, а потім вантузом "прогнати" воду за принципом насоса. Робити це краще максимально енергійно.

Але іноді трапляється так, що вантуз виявляється безсилим, тоді на допомогу приходить важка артилерія - триметровий сантехнічний трос. На одному його кінці є ручка, а на другому - наконечник у формі піки. Ви занурюєте трос в раковину і проштовхуєте до тих пір, поки не позбудетеся від сміття. 

Якщо будинок у вас старий, а труби закладали ще за царя Гороха, то користуватися тросом потрібно обережно, щоб нічого не зіпсувати. Категорично заборонено вдаватися до допомоги троса власникам пластикових, хромованих або латунних сифонів.

Народний спосіб - застосування різних непродовольчих і продовольчих товарів. Насправді, деякі продукти можуть скласти гідну конкуренцію хімічним засобам.

  • харчова сода (3 ст. л соди на 1 склянку оцту) - залити розчин в раковину, почекати 10-15 хвилин і змити гарячою водою;
  • порошок (3 ст. л порошку, 3 ст. л соди, 1 склянка оцту) - вилити в слив, почекати 20-30 хвилин, залити великою кількістю гарячої води;
  • лимонна кислота (100 гр) - засипати в зливний отвір, залити 250 мл окропу, через 20 хвилин змити гарячою водою.

Незалежно від того, якими засобами ви будете користуватися для того, щоб прочистити засмічення, виконуйте прості, але важливі рекомендації, наведені нижче.

Корисні рекомендації / Інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: