Як вибрати ікру / depositphotos.com

Червона ікра - це делікатес. Ложками її їсти не прийнято, та й дієтологи не радять - мовляв, все корисно в міру. Воно й на краще - ікра ж не з дешевих продуктів. Тому, вибираючи її, будьте уважні, аби не купити підробку. Як вибрати справжню ікру, як її зберігати і скільки можна їсти - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми писали, як вибрати хорошу ковбасу та чим її можна замінити.

На прилавках магазинів і ринків можна зустріти найрізноманітнішу ікру: горбуші, кети, нерки... Піди розберися, яка краще - хтось бере дорожчу, хтось вибирає за порадою сусідки, хтось керується виключно шостим почуттям. Що ж, давайте розберемося, як вибирати червону ікру.

Відео дня

Червона ікра - з якої риби її роблять 

Червона ікра - це ікра риб сімейства лососевих. Сюди входить кета, горбуша, нерка, сьомга, чавича. Залежно від риби, ікра буває більша й дрібніша, різного відтінку і відрізняється за смаком.

  • Ікра горбуші - світло-оранжевого кольору, вона солодкувата на смак, а розмір ікринок від 3 до 5 мм.
  • Ікра нерки - темно-червона, вона з легкою гірчинкою й більш дрібна, ніж у горбуші - розмір ікринок до 3 мм.
  • Кетова ікра - оранжевого кольору з червоним відливом. Вона найбільша за розміром і найніжніша за смаком, а ще - найжирніша.
  • Ікра чавича - з насиченим червоним кольором, з гостротою і гіркістю, розмір ікринок 6-7 мм. Утім, таку ікру ви навряд чи купите - рибу занесли до Червоної книги.

У риб не з сімейства лососевих ікра інша - вона бліда, а за кольором жовта або рожева. Наприклад, у сиги, ряпушки, минтая ікра рожева, а щуки, ляща, вобли, судака, кефалі - жовта.

Як вибрати червону ікру - 7 правил  

При виборі ікри звертайте увагу на банку, склад, а якщо є можливість, то огляньте ікринки, понюхайте ійспробуйте.

1. Огляньте банку 

Ікру найчастіше упаковують в бляшані баночки, але є і в скляних. 

У бляшаній баночці ікру не видно, тому огляньте її зовні: вона не повинна бути роздутою або деформованою, але має бути щільно закрученою. Можна також баночку струсити: якщо почуєте булькання - всередині багато рідини.

Якщо банка скляна - дивіться на якість ікринок і щоб не було сторонніх домішок.

2. Перевірте дату виготовлення та термін придатності

Справжньою ікрою прийнято вважати ту, яка була засолена в місці промислу під час нересту риби - в липні і серпні. У деяких регіонах червону ікру виробляють з травня по жовтень. Тобто, по-хорошому на банці має стояти дата в межах цього часу. Якщо дата інша, то, швидше за все, для виготовлення такої ікри використовували заморожену сировину. 

Перевіряйте термін придатності ікри, вказаний на етикетці - тут без коментарів.

3. Прочитайте склад

Виробник повинен вказувати з ікри якої риби виготовлений продукт. До складу ікри також можуть входити: сіль (від 4 до 7%), олія, консерванти Е422, Е200, Е211, Е239.

  • Консервант Е200 - це сорбінова кислота, а Е211 - бензоат натрію. Це антисептики, їхня кількість в ікрі не повинна перевищувати 0,1%.
  • Консервант Е422 - це харчовий гліцерин, його використовують для того, щоб ікринки не злипалися. 
  • Консервант Е239 - уротропін (багато країн, до речі, відмовилися від його використання, так як він дуже шкідливий).

Консерванти в ікрі - це єдиний спосіб зберегти її. Можна виготовити ікру без консервантів, але зберігатися вона буде тільки 4 місяці.

4. Зверніть увагу на сорт

Перший сорт - це ікра одного виду риб. Ікринки першого сорту однакові, чисті, без згустків і майже всі цілі - допускається невелика кількість таких, що тріснули. 

Також в ікрі першого сорту не повинно бути олії. Вміст солі-4-6%. 

Другий сорт - це асорті ікри з декількох видів лососевих, тому ікринки будуть неоднаковими за розміром й ікринок, що тріснули, буде більше. 

У складі ікри другого сорту є олія, кількість солі-4-7%, тобто, вона може бути більш солоною.

5. Подивіться на зовнішній вигляд і спробуйте

Якщо є можливість, подивіться на ікру, а, може, й спробуйте.

Зовні ікринки повинні бути однаковими, цілими, чистими, однорідними за кольором. За консистенцією - пружні, з сухою або трохи вологою поверхнею. За смаком - без присмаку кислоти або згірклого жиру, а також не має бути різкого рибного запаху.

6. Зверніть увагу на вартість 

Справжня ікра не може коштувати дешево, навіть якщо вона йде по знижці - запам'ятайте це.

7. Не купуйте ікру в сумнівних місцях

Купувати ікру краще в магазинах - супермаркетах, гіпермаркетах або спеціалізованих рибних - вони можуть забезпечити правильні умови зберігання ікри. І, в разі чого, у вас буде кому пред'явити претензії.

Як відрізнити справжню ікру від штучної

Штучна ікра - це білковий продукт з желатину або риб'ячого жиру з додаванням молока або сої, морських водоростей і рибного бульйону. Тобто, навіть близько не стоїть біля натуральної. У цьому нічого поганого немає, якщо її продають саме як штучну, тим більше, що вона нешкідлива (і користі в ній мало). Але буває, що білкову ікру видають за справжню.

Тому при виборі:

  • Читайте етикетку - на ній може бути зазначено, що це білковий продукт.
  • Подивіться на зовнішній вигляд - штучна ікра буде з однорідною структурою і кольором, у натуральної ікри - є оболонка, рідина всередині і "око" (зародок).
  • Понюхайте - у білкової ікри різкий рибний запах, у справжньої - аромат приємний.
  • Скуштуйте - у штучної ікри різкий смак.

Ікринки штучного продукта липнуть до зубів, а от натуральна ікра на зубах лопається, а її вміст розтікається.

Як зберігати червону ікру

Є кілька правил, як зберігати червону ікру в домашніх умовах: 

  • Дотримуйтеся термінів і умов зберігання, зазначених на банці.
  • Не тримайте відкриту банку більше 5 днів - у ній почнуть розвиватися мікроорганізми, з'явиться неприємний запах, ікра підсохне.
  • Не куштуйте ікру з банки однієї і тієї ж ложкою двічі - так в ній швидше розмножуються бактерії.
  • Не допускайте попадання в ікру води.
  • Не зберігайте ікру в морозилці.

Після розморожування ікри ви, швидше за все, отримаєте "кашу".

Чим корисна червона ікра та як її їсти

Червона ікра - поживний і корисний продукт. Він на 30% складається з легкозасвоюваного білка, а також містить ряд важливих вітамінів і мінералів.

Проте, кажуть дієтологи, ікрою не варто захоплюватися, адже в ній багато солі, а вона може призвести до затримки рідини в організмі - це погано позначається на здоров'ї, а гіпертонікам загрожує гіпертонічним кризом. Також обережним слід бути з ікрою й людям з гострими формами гепатиту або холециститу. Оптимальна кількість ікри, яку можна з'їсти - 2-3 чайні ложки.

Ми звикли бачити ікру на бутербродах з білого хліба з маслом. Дієтологи кажуть, що найбільш корисне поєднання - це червона ікра, викладена на розріз огірка. Або ж можна покласти трохи ікри в половинку відвареного білка яйця.

Вас також можуть зацікавити новини: