Чому не виходить зварити розсипчастий рис / фото depositphotos.com

Мабуть, кожна господиня хоч раз в житті стикалася з тим, що рис далеко не завжди виходить дійсно смачним. У одних він залишається жорстким, у інших злипається в один величезний ком, у третіх підгорає.

На жаль, кілька разів приготувавши невдалу страву, багато господинь вирішують, що рис - це занадто складно, і намагаються готувати цю крупу якомога рідше, побоюючись чергового провалу.

Насправді, все не так страшно, як може здатися на перший погляд. Готувати рис не складніше, ніж будь-яку іншу крупу, головне - знати кілька важливих нюансів.

Відео дня

Раніше ми писали про те, як приготувати ідеальний рис для голубців і як правильно зберігати сухий рис, а сьогодні розповімо вам, як як приготувати ароматний розсипчастий рис, який підійде і для гарніру, і для основної страви.

Секрет розсипчастого рису

Якщо ви не знаєте, як зробити так, щоб рис був розсипчастим, почніть з основного - підберіть правильний сорт крупи для вашої страви.

Річ у тім, що різні сорти рису містять різний відсоток крохмалю, відповідно, і властивості у них абсолютно різні. Наприклад, якщо ви готуєте плов, краще використовуйте довгий рис сорту Жасмин, Басматик або Індика. Такий рис, як правило, виходить розсипчастим навіть у новачків. Для приготування суші краще використовувати спеціальний круглий рис. Для цього підійде крупа Akita Komachi з високим вмістом крохмалю. А ось для різотто беріть рис сорту Віалоне, Бальдо або Арборіо. 

Якщо ви тільки вчитеся готувати і шукати в магазинах рис конкретного сорту для вас занадто складно і невиправдано - запам'ятайте просте правило:  довгий рис - розсипчастий, круглий - ні. Тобто, для плову використовуйте тільки довгий рис, а ось для страв, де рис має тримати форму, як наприклад суші, різотто, пудинг й т.ін. купуйте тільки круглий рис. 

Другий важливий момент приготування рису - промивання.

Якщо ви готуєте страву, для якої потрібен саме розсипчастий рис, обов'язково промивайте крупу. Рис потрібно промивати в холодній воді не менше семи разів. В ідеалі це виглядає наступним чином:

  • в об'ємний посуд насипаєте необхідну кількість крупи;
  • заливаєте холодною водою (вона стане каламутною за рахунок крохмалю, який був на крупі);
  • зливаєте цю воду;
  • заливаєте рис свіжою порцією холодної води;
  • повторюєте маніпуляції до тих пір, поки вода, якою ви заливаєте рис, не перестане мутнішати. 

Наступний важливий момент - технологія приготування. Розсипчастий рис завжди вариться під закритою кришкою на мінімальному вогні. Ніколи не варіть рис до повної готовності. Річ у тім, що рис - це крупа, яка продовжує варитися навіть після того, як ви вимкнете плиту. Іншими словами, якщо ви, готуючи плов, будете варити рис до повної готовності, він у вас просто вбере всю рідину і підгорить. 

Якщо ви намагаєтеся зрозуміти, як зварити розсипчастий рис на гарнір або рис для салату - варіть його тільки до стану al dente. Як тільки рис закипить, зменшуйте до вогонь до мінімуму, дайте крупі покипіти 5-7 хвилин і вимикайте.

Навіть якщо ви помилилися з пропорціями і поклали занадто багато крупи, але вчасно вимкнули плиту - страва буде їстівною. За рахунок температури крупа продовжить готуватися в гарячому бульйоні, але при вимкненій плиті вона ніколи не підгорить.

Багато господинь роблять одну й ту саму помилку - варять рис до готовності з порушенням всіх пропорцій і технологій, а потім задаються питанням, чому не виходить зварити розсипчастий рис. Відповідь проста - рис не любить тривалого приготування. Для нього достатньо закипіти. Далі температура все зробить за вас. 

Як зварити розсипчастий рис для салату / фото ua.depositphotos.com

Як підібрати пропорції

Якщо ви не знаєте, скільки треба води, щоб рис був розсипчастий, беріть у співвідношенні 1:3. Тобто, на одну склянку рису потрібно взяти три склянки води.

Однак потрібно враховувати той факт, що пропорції багато в чому залежать від страви, яку ви готуєте. Якщо йдеться про різотто, то там співвідношення рису до рідини 1:5, якщо ви готуєте суші, то 1:2, а іноді і 1:1, в залежності від технології приготування.

Перед тим як варити рис, пропорції можна підрахувати за допомогою звичайного склянки або столових ложок. Врахуйте, що рис в приготованому вигляді збільшується в об'ємі в три рази, тому, не варіть відразу багато крупи, особливо якщо не впевнені в тому, що зварите рис правильно.

Який посуд підходить для приготування рису

Рис, можна готувати як на відкритому вогні, так і в духовці, в печі і в мультиварці. Кухарі переконані, що ідеальний посуд для приготування рису - з подвійним дном. Однак давайте будемо чесні - мало у кого на кухні є професійний посуд. Вдома для приготування крупи можна використовувати каструлю, сотейник, качатницю, керамічні горщики та будь-який інший термостійкий посуд, який у вас є. В ідеалі - використовувати чавунний посуд, оскільки саме він довше тримає температуру.

Як підрахувати час приготування в каструлі і мультиварці

Якщо ви не знаєте, як зварити розсипчастий рис в мультиварці, в цьому випадку все максимально просто - вам потрібно лише увімкнути режим "Плов" або "Рис" в залежності від моделі вашої мультиварки.

Якщо ви намагаєтеся зрозуміти, як варити рис в каструлі - виходьте з того, що рис має закипіти і варитися не менше 10 хвилин в залежності від страви, яку ви хочете приготувати. Якщо ваша крупа буде готуватися 20-30 хвилин після закипання, у вас вийде все що завгодно, але не розсипчастий рис. 

Вас також можуть зацікавити новини: