Що робити, якщо сусіди заважають спати / ua.depositphotos.com

З кожним жителем багатоквартирного будинку траплялася ситуація, коли сусіди за стінкою заважали спати і вели себе занадто шумно. У такому випадку є кілька варіантів вирішення проблеми, і УНІАН з'ясував, як за законом покарати галасливих сусідів.

Чи можна дзвонити в поліцію через галасливих сусідів - відповідь юриста

Відповідно до статті 24 закону "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" абсолютно всі підприємства, установи та фізичні особи повинні дотримуватися норм і правил за рівнем шуму, встановлених санітарними нормами. 

Відповідно, якщо хтось порушує ці правила, він може бути притягнутий до відповідальності. Юрист Володимир Піщида каже:

Відео дня

Найправильніший варіант - це банальний виклик на 102, так як гучна поведінка - це порушення правил громадського порядку.

При цьому, важливо розуміти, що подібна ситуація для сусідів - це дрібне хуліганство, покарання за яке може бути тільки фінансовим. Якщо ви знайшли, куди скаржитися, якщо сусіди постійно шумлять, то зателефонуйте в поліцію - приїдуть правоохоронці і змусять порушників заплатити 51 гривню штрафу.

Що робити, якщо сусіди зверху тупають вночі - методи боротьби

Існують два способи, як зафіксувати шум від сусідів в пізні години:

  • рівень шуму зафіксує поліція в протоколі, якщо встигне доїхати, поки "вечірка" не закінчилася;
  • занадто гучну музику цілком можна відобразити на диктофон телефону або його камеру.

Що стосується періоду воєнного стану, то закон про тишу у воєнний час Україна не регулює ніяк, адже навіть посилатися на комендантську годину безглуздо.

Це не питання комендантської години. Це питання врегульовано іншими нормами. Комендантської години це не стосується. Комендантська година передбачає заборону перебувати не в межах житла - перебувати на вулиці.

- зауважив експерт.

Тобто, питання про те, чи можна голосно слухати музику у воєнний час знаходить відповідь тільки в рамках законодавчих норм рівня шуму в житлових будинках. Вдень (08:00 - 22:00) він становить 40 дБА, а вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА. Відповідно, суперечки, чи є тупіт дитини порушенням тиші, Україна і юристи, які ведуть практику на території нашої країни, вирішують просто - так, є, якщо його чути в недозволений час.

Вас також можуть зацікавити новини: