Часто діти не хочуть вчити вірші в школі / ua.depositphotos.com

Складно знайти дорослу людину, яка б в шкільні роки не страждала над підручником по літературі. Тоді у нас (а тепер і у наших дітей) виникало логічне запитання про те, хто придумав вчити вірші, навіщо це потрібно вчительці і конкретно "мені". УНІАН з'ясував, в чому суть такого підходу.

Для чого потрібно вчити вірші - логічне пояснення

Якщо ваша дитина не розуміє, чим корисно вчити вірші - поясніть їй, що регулярне тренування мозку на запам'ятовування тієї чи іншої інформації допоможе абсолютно завжди. Наприклад, якщо їй вдасться запам'ятати кілька заримованих рядків, вона зможе швидко засвоїти щось складніше - в тому числі, імена персонажів улюблених фільмів і мультиків, історії однокласників і навіть події з життя.

Як навчитися швидко вчити вірші - перший метод

У разі, коли дитина не може вчити вірші або не хоче цього робити, постарайтеся знайти індивідуальний підхід. Не змушуйте, не лайте, а розберіть твір по частинах - його сюжет, його героїв. Розкажіть дитині цю історію, але своїми словами, а потім відразу ж вимовляйте рядки вірша. Школяр повинен зрозуміти сенс і зацікавитися, інакше він не запам'ятає інформацію ні за яких умов - зазубрювання результатів не дасть.

Відео дня

Як правильно вчити вірші напам'ять - другий метод

Для того щоб вчити вірші для пам'яті, для розвитку уяви, для загальної освіти, а не для оцінки в щоденнику, досвідчені педагоги рекомендують таку тактику:

  • прочитайте вірш разом з дитиною, обговоріть його;
  • роз'ясніть значення незрозумілих слів, знайдіть синоніми;
  • читайте строфу, а потім обговорюйте її сенс, щоб школяр зрозумів сюжет;
  • запропонуйте дитині розповісти вам своїми словами, що відбувається у вірші;
  • попросіть її сказати те саме, але у віршах (як написано);
  • вивчайте вірші дозовано - не змушуйте сидіти годинами.

Кожному з батьків важливо розуміти, що перед тим як змусити дитину вчити вірші, потрібно уявити себе на його місці. Підхід з позиції "змусити" - це емоційне насильство, а під тиском ніяка інформація засвоєна не буде.

Для того щоб школяр запам'ятав інформацію, вивчив вірш і навіть проявив інтерес до літератури, краще приділити цьому кілька днів. Тоді вийде без нервів, криків і стресу розібрати твір, прочитати і вивчити його комфортно.

Вас також можуть зацікавити новини: