Яке сьогодні свято і що не можна робити / фото ua.depositphotos.com

Православні в цей день вшановують пам'ять мучеників Конона Ісаврійського і Конона Градаря. Вони постраждали за християнство під час гонінь на релігію в Римській імперії. Конон Градар був зразковим християнином і займався городництвом, тому багато прикмет цього дня пов'язано з городом.

У Конана-городника селяни просили хорошого врожаю і допомоги у вирощуванні овочів. У цей день удобрювали і орали город, навіть якщо на вулиці була зима. Орали і сіяли, щоб задобрити святого покровителя дня. При цьому не можна було брати ні граблі, ні вила, щоб влітку урожай не постраждав від граду. Займалися також домашніми рослинами в горщиках.

У цей день лагодили теплиці, парники і вози, замочували насіння капусти і томатів. Для замочування брали воду з талого снігу. До цього дня на вулиці з'являються перші метелики. Побачити їх було дуже хорошою прикметою. До Конона Ісаврійського зверталися з молитвами про дитяче здоров'я, захист від вітрянки і віспи. 18 березня поминають людей, які померли неприродною смертю. А також моляться за безвісти зниклих, щоб вони знайшлися живими.

Відео дня

Погодні прикмети 18 березня

  • Миші показалися на полях - до неврожайного року.
  • Ясний і сухий день - влітку граду не буде.
  • Якщо граки сіли на гнізда, через три тижні можна починати посів овочевих культур.
  • Снігопад сьогодні віщує дуже спекотне літо.
  • Перші проліски в лісі знаменують, що вже можна орати.

Вам також може бути цікаво: