Сьогодні відзначається День народження осені / фото pixabay.com

Яке свято 1 вересня 2020

Цього дня світ відзначає День народження осені.

Читайте такожЦерковні свята у вересні: православний календар на місяць

У Новій Зеландії - День випадкової доброти, в США - День подяки будівельникам і проектувальникам, День шахів, День кексів із вишнею, День подяки рудому коту, у Перу - День посадки дерев, в Японії - День запобігання катастроф, в Узбекистані - День Незалежності, у Тайвані - День журналіста, в Гондурасі - День прапора, в Еритреї - День революції, в Австралії - День акації, у Польщі - День ветеранів боротьби за незалежність, у Словаччині - День Конституції. 

Відео дня

Пам'ятні дати 1 вересня, річниці та події

В Україні 1 вересня стартує новий навчальний рік. Це - традиційне свято для учнів, студентів та вчителів, а також батьків. І, незважаючи на те, що пандемія коронавірусу внесла свої корективи у навчання, ми вітаємо всіх з цим чудовим днем і бажаємо, щоб у житті завжди було місце знань, мудрості, які допомагають справлятися з усіма негараздами! 

У 1712 році місіонер Франсуа Ксав'є д'Антреколь, перебуваючи в Китаї, відправив до Франції листа, в якому детально розписав секрет виготовлення китайського фарфору. Так Європа отримала технологію його виробництва. 

У 1858 році перший трансатлантичний телеграфний кабель вийшов з ладу після менш ніж місячної експлуатації. 

У 1864 році був проведений перший пульманівський спальний вагон. 

У 1864 році астроном Річард Каррінгтон виявив сонячні протуберанці. 

У 1887 році Еміль Берлінер отримав патент за винахід грамофонної платівки. 

У 1897 році в Бостоні відкрилося метро. 

В Україні 1 вересня стартує новий навчальний рік / фото УНІАН

У 1902 році у Франції на екрани вийшов перший у світі науково-фантастичний фільм «Подорож на місяць» за мотивами твору Жюля Верна режисера Жоржа Мельєса. Цей фільм тривалістю 21 хвилину став одним із найзнаменитіших робіт режисера. На сторінках енциклопедій, присвячених історії кінематографа, завжди можна побачити ім'я Жоржа Мельєса - мага й фокусника, актора й режисера, винахідника й першовідкривача. Йому зобов'язані своєю появою жанри кінофантастики і жахів; він знімав документальні фільми та чарівні казки, сюрреалістичні феєрії й пригодницькі стрічки, які не втратили своєї чарівності донині. Познайомившись із винаходом братів Люм'єр, Жорж Мельєс негайно почав його збагачувати, придумуючи всілякі постановочні трюки. Зокрема, він є автором знаменитої свого часу мініатюри, в якій в одному кадрі у людини голова була, а в іншому – була відсутня. Виникало відчуття, що голову людині відрубують буквально на очах у глядача. Це справляло шокуюче враження, і сучасники прозвали Мельєса, котрий захоплювався, крім усього іншого, різного роду окультизмами і містифікаціями, Мефістофельєсом, скомбінувавши ім'я режисера та ім'я відомого міфологічного персонажа. Широке визнання прийшло до Мельєса у 1928 році. Його внесок у кіно був нарешті оцінений, Чарлі Чаплін назвав його «алхіміком світла». У 1931 році Мельєс отримав орден Почесного легіону. Режисер закінчив свої дні в пансіоні для престарілих акторів, до кінця життя сподіваючись знову повернутися до творчості. 

1 вересня 1939 року почалася Друга світова війна – Німеччина напала на Польщу. 

У 1951 році в Лондоні відкрився перший в Європі супермаркет. 

У 1964 році в Києві був відкритий перший в Україні широкоформатний кінотеатр. 

У 1985 році цього дня американо-французька експедиція виявила місце залягання лайнера «Титанік» - за 325 миль на захід від канадського острова Ньюфаундленд, у північній частині Атлантичного океану на глибині 3750 метрів. Відтоді було піднято близько 5 тисяч артефактів, виявлених серед уламків «Титаніка». Біля останків корабля побувало безліч підводних човнів, субмарини доставляли туди туристів. Найбільша морська катастрофа 20 століття сталася 15 квітня 1912 року в Атлантиці, дорогою з Саутгемптона (Великобританія) в Нью-Йорк (США). Під час свого першого рейсу найбільший у світі на момент побудови пасажирський лайнер «Титанік» зіткнувся з айсбергом і через 2 години 40 хвилин затонув. На борту перебувало понад 2200 осіб. На воду вдалося спустити 15 шлюпок і 2 плота. Загинули, за різними даними, від 1400 до 1517 осіб, врятувалися близько 700. «Титанік» – Британський пароплав компанії «Уайт Стар Лайн» вражав своїми розмірами й архітектурною досконалістю; газети повідомляли, що довжина лайнера дорівнює довжині трьох міських кварталів, висота двигуна - висоті триповерхового будинку, що якір для «Титаніка» вулицями Белфаста тягла упряжка з 20 найсильніших коней. Компанія «Уайт Стар» обіцяла пасажирам повну безпеку, називаючи корабель, не інакше як, «непотоплюваний»... У травні 2006 року у віці 99 років померла остання американка-очевидець, що вижила при катастрофі «Титаніка». Шведка за походженням Лілліан Гертруд Асплунд, якій під час катастрофи було 5 років, врятувалася з матір'ю і братом у шлюпці. Асплунд була останньою, хто пам'ятав про те, як сталася трагедія, проте вона уникала публічності й рідко говорила про цю подію. Остання з пасажирів - Мілвіна Дін, якій на момент загибелі лайнера було 2,5 місяці, – померла 31 травня 2009 року. Про сумнозвісний пароплав написані десятки книг, сотні статей і нарисів, про катастрофу лайнера зняті кінофільми. 

У 2001 році в Україні набув чинності новий Кримінальний кодекс, в якому вища міра покарання була замінена довічним ув'язненням.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні - день пам'яті святих Тимофія, Фекла і Агапія / фото god-2018s.com

Православна церква 1 вересня вшановує пам'ять святих Тимофія, Фекла і Агапія. Цей день є сприятливим для нових починань. У народі день назвали «Фекла Бурячниця». 

Що сьогодні не можна робити

Не можна заздрити, пліткувати, розкривати свої й чужі секрети, обговорювати людей – це загрожує страшними наслідками, краще тримати рот на замку. Ще не можна лагодити взуття та одяг – це може призвести до біди, особливо якщо збираєтеся в подорож. 

Прикмети на 1 вересня    

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- дощ - осінь буде мокрою;

- день сонячний - зима буде теплою.

1 вересня іменини 

Іменини у Андрія, Тимофія, Миколи, Агапія та Фекли.