У цей день світ відзначає Всесвітній день морозива / Фото: wallpaperose.com

Свято, що 10 червня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день морозива, День народження кулькової ручки, Всесвітній день ремісництва, Всесвітній день модерну і Міжнародний день геральдики.

Читайте такожДень батька 2020: якого числа, історія та особливості святаВ США святкують День спільноти анонімних алкоголіків, День трав і спецій, День чаю з льодом, у Киргизстані - День всенародного вшанування, в Японії - День годин, на Гаїті - День дітей, у Гвіані - День скасування рабства, у Молдові - День прикордонника, в Італії - День військово-морських сил, у Конго - День примирення, в Йорданії - День арабської армії, у Португалії – День Португалії.

Пам'ятні дати 10 червня, річниці та події

У 1610 році перші голландські поселенці прибули на острів Манхеттен в Північній Америці.

Відео дня

У 1652 році був відкритий перший монетний двір в Америці.

У 1793 році в Парижі створено перший у світі публічний зоопарк.

У 1809 році Папа Римський Пій VII відлучив Наполеона Бонапарта від церкви.

У 1886 році консиліум лікарів визнав короля Людвіга II Баварського божевільним.

false

В 1909 році вперше в світі був використаний сигнал SOS.

У 1909 році була заснована Канберра - столиця Австралії.

У 1911 році королева Нідерландів Вільгельміна відкрила в Амстердамі новий музей - Будинок Рембрандта. Будинок, в якому художник прожив двадцять років після одруження на Саскії і де він створив такі шедеври, як «Нічний дозор», до початку XX століття прийшов у повний занепад. Знадобилися чотири роки зусиль реставраторів, щоб відновити будову і створити в ньому музей одного з найбільших у світовій історії живописців.

Читайте такожДень батька 2020: дата свята, привітання, листівкиВ 1919 році офіційно були створені майстерні Латвійського департаменту пошт і телеграфу з п'ятьма працівниками. У 1932 році на їх базі був утворений завод VEF.

У 2003 році з мису Канаверал була запущена ракета-носій з марсоходом «Spirit» на борту.

У 2010 році транспортним літаком Ан-225 «Мрія» був перевезений найдовший вантаж в історії повітряних транспортувань - дві лопаті вітряка довжиною 42,1 м кожна. Літак «Мрія» розробки на той час ОКБ їм. О. К. Антонова. Найбільший і вантажопідіймальний літак у світі за всю історію авіації. Він був спроектований і побудований в єдиному екземплярі у 1984-88 роках. Перший політ був здійснений 21 грудня 1988 року. Спочатку були закладені дві машини, в цей час тільки один примірник знаходиться в льотному стані і експлуатується українською компанією Antonov Airlines. Другий примірник так і не був добудований. У серпні 2009 року Ан-225 був занесений в Книгу рекордів Гіннесса за перевезення найбільшого в історії авіації моногруза загальною вагою 187,6 тонни. «Мрії» належить абсолютний рекорд вантажопідйомності - 253,8 тонни. В цілому даний літак - володар близько 250 світових рекордів.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 10 червня вшановує пам'ять преподобного Микити Халкідонського / фото УНІАН

Православна церква 10 червня вшановує пам'ять преподобного Микити Халкідонського, єпископа. У народі день назвали Микити Гусятника. Сьогодні ідеальний день для збору лікарських трав – вони володіють цілющою силою.

Що сьогодні не можна робити

Цей день ще називають Полудницею на честь духів, зовні схожих на жінок. Пращури боялися зустрічі з полудницею, тому навіть у спекотні години закривали вікна, двері і сиділи в будинках. Виходити в поле заборонялося, а спати там тим більше не можна.

Прикмети на 10 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- багато мурашок на мурашнику – до хорошої погоди;

- веселка після дощу швидко зникає – до ясної погоди, довго стоїть – до негоди.

10 червня іменини

Іменини у Гната, Еладія, Микити, Дмитра, Олени, Петра й Миколи.