Церква вшановує подвиг святих Бориса і Гліба / nastanova.com

Сьогодні, 6 серпня, православна церква відзначає день пам’яті святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба (за старим календарем – 24 липня).

Подвиг князів Бориса і Гліба

Брати Борис і Гліб були молодшими синами київського великого князя Володимира Святославича (рівноапостольного князя Володимира). Вони народилися незадовго до Хрещення Русі й були виховані в християнській вірі. У 1015 році Борис і Гліб були вбиті своїм старшим братом Святополком під час боротьби за владу.

Читайте такожНа кого чекають неприємності, а на кого - запаморочливий успіх: гороскоп на тиждень 4-10 серпня

Відео дня

Спершу Святополк наказав убити Бориса, котрий, знаючи про такий намір брата, не став ховатися. На Бориса напали зі списами прямо під час молитви. Сталося це 24 липня 1015 роки (6 серпня за новим стилем) на березі річки Альти.

Невдовзі Святополк убив і другого брата. Гліб теж знав, що його хочуть убити, але міжусобна війна для нього була страшніша за смерть. Вбивці наздогнали князя в гирлі річки Смядині, поруч зі Смоленськом.

За те, що Борис і Гліб смиренно прийняли мученицьку смерть від одновірців, церква зарахувала братів до лику святих. Вони стали першими святими на Русі, канонізованими до лику мучеників-страстотерпців.

Традиції та обряди

До цієї пори зазвичай достигав хліб. Тому селяни просили у святих братів допомоги у збиранні урожаю. Ще вони займалися активним збором ягід (смородини, малини, лохини, чорниці, калини та черемхи) на пироги, для сушіння, а також, щоб варити з них варення, компоти і відвари.

6 серпня люди активно збирали ягоди / grandgames.net

Цього дня робилися також запаси березових віників для лазні. Вибирали берези з спадаючими гілками або молоді деревця, які ще не цвіли. Листя повинні бути ніжними і бархатистими на дотик, а гілки – довгими, тонкими і прямими.

Народні прикмети на 6 серпня

  • За прикметами дня, до сходу сонця потрібно рахувати гроші, щоб залучити успіх та удачу в усіх майбутніх справах.
  • Дощ зранку – до погожого і ясного дня.
  • Яка погода на Бориса і Гліба – такий і весь серпень.
  • Якщо на 6 серпня припадає повний місяць, погода цього дня буде така ж до кінця літа.
  • Курчата до курки тиснуться – до затяжних дощів.
  • Чайки часто на воду сідають – до дощу.
  • Якщо день теплий, то буде чорний хліб.
  • Якщо захід на день Бориса та Гліба сонячний, то залишок літа буде без опадів.

Що не можна робити в день Бориса і Гліба

Читайте такожВихідні у серпні: скільки українці відпочиватимуть на День Незалежності

Люди переважно проводили цей день по домівках, тому що боялися блискавок, адже 6 серпня зазвичай панувала грозова погода.

Оскільки у серпні часто грози, то в поле та луки у день святих Бориса і Гліба заборонялося їхати працювати через високий ризик пожежі.

Цього дня намагалися утриматися від будь-якої складної роботи й не обтяжувати себе домашніми обов’язками. Люди ходили один до одного в гості та пригощали домашніми пирогами.

Молитва святим Борису і Глібу

О, святі світлі мученики, що трудилися на Христовій ниві, і віру Христову по рідній землі, як золоте зерно, сіяли, і зі злої руки брата вашого окаянного погинули! Молимо вас – будьте нам, вашому українському народові, оборонцями й опікунами святими. Учиніть своєю властю святою і своїми молитвами перед небесним Вітцем, щоб наш нарід не зазнав ніколи шкоди від незгідливих рідних синів своїх і щоб окаянних між нами не було.

Благословіть нас, святі мученики за віру Христову, чесно жити, у братній злагоді до давньої сили й добра дійти та в добрій долі Господа нашого Ісуса Христа прославляти. Амінь.

Раніше УНІАН повідомляв, в які дні у серпні 2019 року відзначаються Медовий, Яблучний і Горіховий спас, а також про традиції їхнього святкування.