
Для багатьох святкових застіль центральною стравою традиційно є щось м'ясне. Але для багатьох справжньою зіркою столу все ж залишається картопляне пюре. Легке і повітряне, але водночас вершкове і насичене, воно слугує ідеальною маслянистою основою для підливи, індички, начинки і журавлинного соусу.
У домашній кухні для приготування пюре використовують різні інструменти, включно з протиральними машинами, пресами для картоплі, ручними електричними міксерами і простими товкачами. У рамках дослідження було поставлено мету визначити, який інструмент забезпечує найлегше і найповітряніше картопляне пюре, пише Serious Eats.
Експерти протестували шість найпоширеніших інструментів, які використовують домашні кухарі:
- Просте товкач
- Кухонний комбайн
- Ручний електричний міксер
- Стаціонарний міксер (з насадкою "лопатка")
- Протиральна машина
- Прес для картоплі (рісер)
Для кожного тіста використовували картоплю сорту Руссет, нарізану на однакові шматки. Картоплю варили до повної м'якості, підсушували, а потім пюрирували. У всі зразки додавали строго відміряну кількість теплого молока, нарізаного кубиками вершкового масла і солі. Мета полягала в тому, щоб отримати пюре легкої, повітряної текстури, рівномірно розім'яте, не клейке і не розсипчасте.
Результати Тестів
1. Кухонний комбайн (Оцінка: 6.5/10)
Це найпростіший спосіб, але отримане пюре, хоча й було неймовірно гладким і однорідним, мало клейку текстуру. Зірочка була перероблена, що зробило пюре занадто тягучим. Це підходящий варіант для пюре в стилі закусочних, але не для повітряного.
2. Просте товкач (Оцінка: 7/10)
Класична товкачка підходить для отримання "сільського" пюре. Вона проста у використанні, але не дає легкої і повітряної текстури. Пюре не було клейким, але в ньому залишалося багато дрібних нерозм'ятих шматочків.
3. Ручний електричний міксер (Оцінка: 7.5/10)
Використання ручного міксера - досить традиційний підхід. Він об'єднує розминання і змішування, але під час тіста пюре вийшло злегка клейким, ймовірно, через тривалий час, необхідний для повного розминання картоплі. Також залишилися нерозм'яті шматочки.
4. Стаціонарний міксер (Оцінка: 8/10)
Метод, часто використовуваний у ресторанах. Результат був хорошим, з меншою клейкістю, ніж при використанні кухонного комбайна, але також залишалися нерозм'яті шматочки. Основна перевага - швидкість: міксер приготував гарне пюре всього за 10-15 секунд, що знизило ризик переробки крохмалю.
5. Протиральна машина (Оцінка: 9.5/10)
Цей метод показав значне поліпшення: пюре вийшло набагато легшим і повітрянішим. Протиральна машина спеціально розроблена для подрібнення м'яких продуктів на рівномірні, дрібні шматочки. Текстура була чудовою, але недолік - необхідність докладати більше фізичних зусиль.
6. Переможець: прес для картоплі (Ricer) (Оцінка: 10/10)
Найкращим інструментом для отримання найлегшого і найповітрянішого пюре є прес для картоплі. Він беззастережно забезпечив найгладкішу текстуру без грудочок. Пюре було неймовірно легким, повітряним і майже невагомим. Оскільки картопля не була перероблена, крохмаль не став клейким. Експерти визнали, що це найкращий варіант для справді виняткового пюре.
Раніше УНІАН повідомляв про секрет ідеального пюре, якому не буде рівних, від шеф-кухаря із зірками Мішлен.