В Україні 17 листопада як День студента стали відзначати 20 років тому / marcela_net / pixabay.com

В Україні традиційно святкують два дні студента - один 17 листопада, а інший - 25 січня. Але Міжнародне свято студентства відмічають у всьому світі в листопаді. УНІАН пропонує розібратися, чому в Україні два свята, присвячених студентам, і як День студента святкують за кордоном.

Коли День студента відзначають у світі

Міжнародний День студента відзначається 17 листопада. Свято було засновано в Лондоні в 1941 році на міжнародній зустрічі студентів.

В цей день в 1939 році фашисти заарештували і розстріляли лідерів чеського Союзу студентів. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір в Заксенгаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в застінках в'язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

На честь цих подій на Всесвітньому конгресі студентів і був встановлений Міжнародний День студентів.

Коли день студента в Україні / УНІАН

Коли День студента в Україні

В Україні 17 листопада стали відзначати як День студента 20 років тому - з 1999 року згідно з указом президента № 659/99 від 16 червня 1999 року.

Коли другий День студента в Україні

Варто зазначити, що в Україні День студента також святкують 25 січня, на Тетянин день - святої покровительки всіх студентів.

В 1755 році 25 січня російська імператриця Єлизавета відкрила в Москві перший університет, тому це свято асоціюється із днем студентства. Тетяна вважається покровителькою студентства. Правда в Україні 25 січня як День студента стає все менш популярним. Українські студенти відзначають свій день 17 листопада.

День студента 2019 / фото УНІАН

Як святкують День студента у світі

В США студенти віддають перевагу галасливим вечіркам вдома, в клубах або за містом.

У Португалії студенти збираються опівночі біля пам'ятника королю Португалії і співають пісні. Студенти цього дня обов'язково надягають форму свого університету, а в місті Коїмбра випускники спалюють в котлі стрічки кольору свого факультету.

У Данії на День студента збираються сім'єю.

У Німеччині студентів часто звільняють від занять і проводять спортивні змагання.

У Греції 17 листопада є річницею кривавих студентських протестів 1973 року. Тому в цей день вшановують їх пам'ять, приносячи квіти на могили і влаштовуючи мітинги і демонстрації.

День студента 2019 в Україні / фото УНІАН