У цей день світ відзначає Міжнародний день бармена / фото УНІАН

Яке свято 6 лютого 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день нетерпимого ставлення до операцій, які калічать, на жіночих статевих органах, Міжнародний день бармена та Міжнародний день саамів.

Читайте такожДень всіх закоханих 2020: дата та історія святаНа Ямайці святкують День Боба Марлі, у Новій Зеландії - День Вайтанги, у США - День паличок для їжі і День Рональда Рейгана, на Балі - День тиші.

Пам'ятні дати 6 лютого, річниці та події

У 1663 році в Англії почалося карбування золотої гінеї.

Відео дня

У 1822 році китайське судно «Пек Сінг» наскочило на рифи поблизу острова Банку, загинуло 1600 осіб. Це - друга за кількістю жертв корабельна аварія XIX століття після загибелі «Султанші».

У 1880 році австрійським астрономом Іоганном Палізою був відкритий великий астероїд Медея.

У 1886 році німецький хімік Клеменс Вінклер відкрив германій.

У 1945 році в Лондоні почала працювати I Всесвітня конференція профспілок, організована Британським конгресом тред-юніонів. На ній була створена Всесвітня федерація профспілок.

Ілюстрація REUTERS

У 1948 році угорський фізик Золтан Бей вперше отримав луно-сигнал з Місяця. Таким чином народилася радіолокаційна астрономія.

У 1952 році на престол зійшла Єлизавета II, діюча королева і глава держави Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії, глава 15 держав Співдружності Націй.

В 1958 році в аеропорту Мюнхена під час зльоту розбився літак, на борту якого знаходилася футбольна команда «Манчестер Юнайтед». Загинули 23 людини, серед них - 8 футболістів.

У 1959 році американський вчений і інженер Джек Кілбі, працював на Texas Instruments (TI), отримав патент на винахід інтегральної схеми. У 2000 році за цей винахід він став лауреатом Нобелівської премії з фізики.

У 1996 році британську антарктичну станцію «Фарадей» передали українським полярникам. На її базі була створена українська станція «Академік Вернадський».

У 2004 році в Таїланді 357 парашутистів встановили рекорд з купольної акробатики - вони утворили в небі гігантську квітку, кольори якої відповідали кольорами національного прапора країни.

У 2008 році відбулося виверження вулкана Тунгурауа в еквадорських Андах, на території національного парку Сангай. Два населених пункти в центральному Еквадорі засипало попелом.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 6 лютого вшановує пам'ять святої блаженної Ксенії Міласської / bluesystem.one

Православна церква 6 лютого вшановує пам'ять святої блаженної Ксенії Міласської (в миру Євсевії) - черниці з цікавою і загадковою долею, несамовито вірною християнській вірі і володіла даром розради всіх стражденних. Ще день називають «Аксіньі (Ксенії)-полузимниці». Люди перевіряли, чи вистачить запасів до нового врожаю. Вважалося, хто першим сідав вечеряти в цей день - той незабаром помре. Тому 6 лютого намагалися не вечеряти, або за стіл першими сідали люди похилого віку.

Що сьогодні не можна робити

В цей день літнім людям не дозволялося шити, в'язати, стригти нігті і волосся, а також застеляти постіль. Не можна готувати квас - до неурожайного року.

Прикмети на 6 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода на Аксенію, такою буде і вся весна;

- гарна погода - до теплої весни;

- на Ксенію ясно - весна буде сонячною;

- хуртовина, завірюха - до неврожаю;

- хмари рідкі і високі - до швидкого тепла.

6 лютого іменини

Іменини у Ксенії, Герасима, Дениса, Тимофія, Агапія і Миколи.