Як харчуватися на Великий піст / depositphotos

Згідно з Новим Заповітом, після свого хрещення Ісус Христос в самоті пішов у пустелю на 40 днів, де свідомо голодував. Диявол спокушав його голодом, гординею та вірою, однак Син Божий встояв і довів свою стійкість перед силами зла.

Читайте такожВеликий піст 2020: що їсти, щоб не підірвати здоров'я (відео)

В пам'ять про цей подвиг перед святом Пасхи церква наказує парафіянам також пройти через Великий піст, обмеживши себе в їжі та деяких мирських задоволеннях.

Великий піст 2020 року розпочався 2 березня і завершиться 18 квітня, на Великдень. У церкві є конкретні рекомендації щодо харчування на цей період.

Великий піст розглядається православними як акт духовного очищення перед святом Воскресіння Христового, тож сприймати його як дієту – не зовсім вірно. Сучасні церковні парафії рекомендують проявляти вибірковість у час Великого посту, враховуючи вік і стан здоров'я вірянина.

Великий піст - харчування по днях

Згідно з церковним уставом, у дні Великого посту в цілому не слід їсти м'ясо, молочні продукти та яйця. На Вербну Неділю та на Благовіщення Пресвятої Богородиці дозволяється їсти рибу. Примітно, що інші морепродукти в число заборонених не входять.

Період великого посту, при цьому, розділений на седмиці (тижні). Перша і остання седмиці відрізняються особливою суворістю. Так, у самому початку посту, 2 березня, вірянин відмовляється від їжі і п'є тільки воду. Друга за весь пост повна відмова від їжі передбачена безпосередньо перед Великоднем, у Страсну П'ятницю.

Протягом всього Великого посту у вихідні дозволяється вживати гарячу їжу на рослинній олії. У період з першої по п'яту седмицю, вівторок і четвер – дні споживання гарячої їжі без масла. Понеділок, середа і п'ятниця – дні харчування сухою їжею: хлібом, фруктами, овочами.

Окремо стоїть остання седмиця посту – Страсний Тиждень. В цей час церква дозволяє харчуватися виключно сухою їжею, а в п'ятницю наказує не їсти зовсім. Гаряча їжа на олії дозволена лише в суботу, безпосередньо перед Великоднем.

Зазначимо, що дані правила створені передусім для православних монастирів. Мирянам рекомендовано погодити менш сувору версію посту зі своїм священником, після консультації з лікарем.

foma.ru

Соборування Великий піст

У дні Великого посту традиційно звершується одне з таїнств Православ'я – Соборування, відоме також як Єлеосвячення.

Ритуал Соборування здійснюється заради зцілення фізичних і духовних недуг людини, дарує відпущення гріхів, у яких вірянин розкаявся. Таїнство проводиться групою (собором) священників, шляхом хрестового помазання лоба, обличчя, грудей і рук віруючого єлеєм. Водночас священники читають молитви.

Кожен храм встановлює власний розклад Соборування у Великий піст. Більшість парафій проводять таїнство раз або два на тиждень. Для того, щоб пройти через обряд, слід звернутися до священника.

Великий піст 2020 - меню

Період великого посту для віруючого – час випробування аскетизмом. Проте, багато хто все ж хоче полегшити цей період, внісши у меню поста різноманітність.

Для мирян існує цілий ряд продуктів, які можна вживати в дні поста:

  • будь-які крупи;
  • хліб (у тому числі зі злаками та висівками);
  • сухофрукти, фініки, курага;
  • будь-які горіхи;
  • бобові (горох, квасоля, сочевиця);
  • гриби;
  • морепродукти (в окремі дні - риба);
  • будь-які овочі;
  • компоти;
  • мед.
Пісні страви - великий піст / Ілюстрація REUTERS

Солодке і борошняне на вершковому маслі або маргарині у Великий піст не вживається. Дозволяється пісна випічка, мармелад, пастила.

Типове меню на день в період Великого посту: булгур з тушкованими овочами і бобами, пісне домашнє печиво з медом і горіхами, компот із сухофруктів.

Оригінальні рецепти страв на Великий піст можна знайти на УНІАН.