Ілюстрація REUTERS

Яке свято 31 березня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день видимості трансгендерів та День резервного копіювання, або Всесвітній день бекапа.

Читайте такожЦерковні свята у квітні 2020: православний календар на місяцьУ США святкують День апельсинів і лимонів, День молюсків в черепашці, День Цезаря Чавеса, на Гібралтарі - День матері, а Азербайджані - День геноциду азербайджанців, на Мальті - День свободи, у Таїланді - День народження короля Нанклао, у Туркменістані - День працівників хімічної промисловості, на Віргінських островах - День передачі.

Пам'ятні дати 31 березня, річниці та події

У 1284 році єпископ Елі (Пу) заснував Пітерхаус – на сьогодні це найстаріший і найменший коледж Кембриджського університету.

Відео дня

У 1770 році англійський мореплавець Джеймс Кук, обстеживши Нову Зеландію і з'ясувавши, що вона - острів, залишає її і бере курс на захід - на Австралію.

Монреаль / REUTERS

У 1831 році Квебек і Монреаль отримали статус міст.

В 1889 році в Парижі відбулося урочисте відкриття Ейфелевої вежі. Її конструктор Гюстав Ейфель поставив на вершині вежі французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося по сходах.

У 1893 році американець Уїткомб Джадсон запатентував нову застібку, названу «блискавкою».

В 1900 році в американській газеті Saturday Evening Post з'явилася перша реклама автомобілів. Вона була під девізом «Автомобілі, які приносять задоволення».

У 1901 році був випущений перший автомобіль «Mercedes-Benz».

У 1909 році був закладений пасажирський лайнер «Титанік».

В 1917 році США купили у Данії Віргінські острови за 25 млн доларів.

У 1918 році США вперше перейшли на літній час.

У 1923 році в Нью-Йорку пройшов перший танцювальний марафон. Переможницею стала Алма Каммінгс, що протрималася на ногах 27 годин.

У 1949 році Ньюфаундленд став 10-й провінцією Канади.

1954 року СРСР звернувся до НАТО з ініціативою прийняти його в члени організації. Північноатлантичний альянс відкинув цю пропозицію.

У 1967 році Джимі Хендрікс спалив свою гітару під час концерту. Глядачі, які зібралися в лондонському Фінсбері Парк, збожеволіли, а Джимі довелося згодом регулярно завершувати свої виступи подібним чином. Гендрікс, американський гітарист, співак і композитор. У 2009 році журнал «Time» назвав його найбільшим гітаристом усіх часів. Широко визнаний як один з найбільш сміливих і винахідливих віртуозів в історії рок-музики. Хендрікса ще за життя називали феноменом і генієм.

У 1999 році вийшов у світ один з найбільш знаменитих науково-фантастичних фільмів «Матриця» / фото imdb.com

У 1999 році вийшов у світ один з найбільш знаменитих науково-фантастичних фільмів «Матриця».

В 2005 році групою астрономів на чолі з професором Майклом Брауном була відкрита карликова планета Макемаке.

У 2017 році на аеродромі Святошин в Києві здійснив свій перший політ літак Ан-132D, розроблений АНТК «Антонов».

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 31 березня вшановує пам'ять святителя Кирила Єрусалимського. У народі день назвали Кирило – Дери полоз. На Кирила треба потай робити добрі справи - вони повернуться сторицею. Однак, не хваліться, бо вони не зарахуються. Якщо почати лікувати серйозну хворобу, то можна розраховувати на сприятливий результат.

Що сьогодні не можна робити

Не можна нікому давати хліб і сіль, якщо в родині є маленька дитина, з цими продуктами можна віддати щастя малюка. Не можна відчиняти двері стороннім людям, купаючи дитину, – це може призвести до нещастя. Не рекомендується робити покупки - вони будуть невдалими. Не варто стригти волосся і нігті – це до неприємностей. Бажано не ходити в гості, щоб не залишити в чужому домі свій добробут і успіх.

Прикмети на 31 березня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- з'явилися перші квіти - в квітні стоятиме тепла погода;

- сніг довго купами лежить – у худоби легкий рік буде;

- сніг гладкий – до неврожаю, шорсткий – до врожаю;

- багато комарів у лісі – добре вродять овес і ягоди;

- мошкара крутиться – на врожай грибів;

- лебеді прилетіли – до тепла.

31 березня іменини

Іменини у Кирила, Трохима, Євкарпія, Наталії і Дмитра.