Церковне свято 12 липня 2022 / depositphotos.com

У цю дату православні віруючі відзначають велике церковне свято - день Петра і Павла 2022. Відомо, що ці святі були наступниками Христа та великими апостолами, які відчайдушно проповідували християнську віру та постраждали за це у I столітті.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначають народне свято 12 липня - Петри-Павли.

Православне свято 12 липня - касперівської ікони Божої Матері

Ця ікона в кінці XVII століття принесена з Трансільванії сербом, який оселився в Ольвіопольському повіті Херсонської губернії, і, переходячи від батьків до дітей, в 1809 році стала власністю поміщиці Касперової, яка проживала в Ольвіопольському повіті, в маєтку Ново-Іванівці. Ікона була стара, і живопис до того потемніл, що важко було розібрати риси.

Відео дня

У лютому 1840 року, переживаючи великі прикрощі, Касперова якось вночі довго молилася перед іконою. Під час молитви вона помітила, що лики Богоматері і немовляти просвітліли і ікона стала як би оновленою. Від неї згодом спливло багато чудес і зцілень, по дослідженні яких ікона була визнана чудотворною; до неї стало постійно стікатися багато паломників.

У 1852 році жителі Херсона просили дозволу щорічно в свято Вознесіння Господнього приносити до них ікону. У Севастопольську війну в 1853-1855 рр., Коли Одеса була обложена ворожим флотом, ікону з хресним ходом принесли в місто, і воно залишилося неушкодженим. За загальним віруванням Одеса врятована благодаттю ікони. Було вирішено "‎в повчання потомству зробити цю подію незабутньою, і день 1 жовтня - святом священним"‎. Ікона визнана Святійшим Синодом чудотворною після розслідування цілого ряду чудес, які прославили її в 1840 році.

Прикмети 12 липня

Прикмети 12 липня / фото pixabay.com
  • ясна погода - весь рік буде хорошим;
  • роса - до сонячного дня. Відсутність ранкової роси віщує дощ;
  • дощ ллє - ще сорок днів буде негода;
  • дощ на Петра - до мокрого сінокосу. Сіно буде жорстке, проте урожай непоганий: два дощі - хороший, три - багатий.

Що можна робити 12 липня

Православні віруючі у цей день моляться святим Петру та Павлу про гарний улов та зцілення хвороб. Рибалкам можна ходити на рибалку - буде добрий улов. Згідно з народними прикметами, у цю дату можна грати весілля - тоді наречені будуть щасливі багато років. 12 липня вода набуває цілющих властивостей, отже, у відкритих водоймах купатися дозволено.

Що сьогодні не можна робити

Народні прикмети свідчать, що прибирати, готувати, шити, прати і займатися будь-якими домашніми справами не варто, тому що можна залучити невдачі у свій будинок. Утримайтеся від того, щоб лаятися і розпускати плітки - все сказане обернеться проти вас. Також не рекомендується позичати гроші або позичати їх комусь, інакше потребуватимете фінансів.

Вас також можуть зацікавити новини: