Сьогодні - День дерев, що засинають / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 13 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає День засинаючих дерев, Міжнародний день боротьби з тромбозом, Міжнародний день костюма, День народження «Бітломанії», Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих.

Читайте такожДень захисника України 2020: дата вшанування воїнів та історія святаУ США - День зустрічі з вашими страхами, День шоколадного драже «Ем-ен-Емс», День скам'янілостей, День обізнаності про метастатичний рак молочної залози, День Військово-Морських сил, День йоркширського пудингу, в Азербайджані - День залізничників, в Японії - День пам'яті засновника буддійської школи (О-есіки), у Гуамі - День посадки дерев, в Польщі - День швидкої медичної допомоги, у В'єтнамі - День підприємця, в Таїланді - День поліції, у Бурундії - День Рвагасоре, у Фінляндії - День невдах.

Пам'ятні дати 13 жовтня, річниці та події

13 жовтня 1792 був закладений перший камінь в основу резиденції президента США, яка з 1902 року стала офіційно називатися «Білим домом». Він розташований у самому серці Вашингтона, на Пенсільванія-авеню. Ділянку для будівництва «Білого дому» вибрав перший президент США Джордж Вашингтон, який підписав акт Конгресу, згідно із яким резиденція американського уряду перебувати «на відстані не більш ніж 10 миль від річки Потомак». У 1791 році був оголошений конкурс на найкращий проект, його переможцем став американський архітектор ірландського походження Джеймс Хобен. Через вісім років після початку будівництва президент США Джон Адамс і його дружина Абігайль Адамс стали першими жителями «Білого дому». До 1800 року будівлю повсюдно називали «Білим домом», причиною чого стало його облицювання білим вірджинським пісковиком. 

Відео дня
У цей день в 1884 році Грінвіч був затверджений як місце проходження нульового меридіана / фото wikipedia.org

У 1902 році Теодор Рузвельт офіційно закріпив назву «Білий дім» за президентською резиденцією у Вашингтоні. «Білий дім» ще й незвичайний музей: кожна президентська сім'я залишила в ньому частину свого побуту. «Білий дім» займає площу близько 7,2 гектара. У ньому 6 поверхів (два з них підвальні), 132 кімнати, 32 ванні кімнати, 147 вікон, 412 дверей, 3 ліфти, 7 сходів. Основна будівля досі залишається житловим приміщенням, де розташовані апартаменти президентської сім'ї, інтер'єр яких витриманий у стилі 18 і 19 століть. Усі президентські адміністративні приміщення зібрані в західному крилі. Саме там розташований Овальний кабінет, де американськими президентами було прийнято чимало рішень, що визначають долю Америки, а часом і всього світу, кабінети радників президента, зал для преси. «Я молюся за те, щоб небеса послали всі кращі дари цьому дому і всім, хто згодом буде тут жити. Нехай під цим дахом правлять тільки чесні мудрі люди». Ці слова з листа президента Адамса його дружині Абігайль називаються «молитвою Білого дому», вони вигравірувані на камінній дошці у Державному обідньому залі.

У 1884 році Грінвіч, містечко під Лондоном, був затверджений як місце проходження нульового меридіана - меридіан, який використовується як початок відліку географічної довготи. Відповідно, довгота такого меридіана в прийнятій системі дорівнює нулю градусів. 

У 1957 році цього дня глава Китаю Мао Цзедун, виступаючи на Верховній державній нараді, зажадав від інтелігенції змінити свій світогляд, для чого «не потрібно читати багато книг». З цього і почалася Китайська «культурна революція», що забрала мільйони життів. 

У 1975 році прем'єр-міністр Канади П'єр Трюдо оголосив про введення надзвичайного трирічного антиінфляційного плану, що передбачає урядовий контроль цін. Тоді, у кризовий час, він себе повністю виправдав.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 13 жовтня вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського. День вважається сприятливим для нових починань, які несуть у собі позитивний посил. Якщо цього дня добре попрацювати, то доля буде прихильна ще довгий час.

Що сьогодні не можна робити

Не можна сваритися, лаятися, з'ясовувати стосунки. День вважається несприятливим, щоб ходити в гості та приймати людей у себе. 

Прикмети на 13 жовтня     

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- випав сніг – найближчими днями чекайте потепління;

- полетіли журавлі – зима буде холодною;

- багато горіхів, а грибів немає – зима буде суворою й сніжною.

13 жовтня іменини 

Іменини у Григорія, Михайла, Петра, Олександра, Поліни, Едуарда, Василя, Леоніда та Олексія.

Вас також можуть зацікавити матеріали: