Сьогодні відзначається Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань / фото Pixabay

Яке свято 22 серпня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань, День рослинного молока та Всесвітній день рису джолоф.

Читайте такожУспенський піст: харчування по днях, що можна та заборонено Їсти

У США - День прискорення приходу весни в південній півкулі, День «З'їж персик», День «Будь ангелом», День «Відведіть свою кішку до ветеринара», День торта з пеканом, в Індії - День Мадраса, Свято «Ганеша-чатуртхі», в Україні - День пам'яті загиблих правоохоронців.

Відео дня

Пам'ятні дати 22 серпня, річниці та події

У 1456 році принцом Валахії став Влад Дракула, відомий за легендами про вампірів.

У 1770 році Джеймс Кук оголосив східне узбережжя Австралії володінням британської корони і назвав його Новий Південний Уельс.

Цього дня у французькому Реймсі почалося перше в світі авіашоу / фото REUTERS

У 1864 році була підписана перша Женевська конвенція - «Конвенція щодо поліпшення долі поранених в арміях у полі». Взагалі постанови щодо миролюбного поводження з пораненими під час війн зустрічаються, починаючи з 16 століття. Але це були конкретні договори між окремими державами. Важлива роль у підготовці й прийнятті Конвенції 1864 року належить Анрі Дюнану, свідку страждань і мук поранених й умираючих французьких та австрійських солдатів після битви при Сольферіно у 1859 році, під час війни в Італії. Саме він став ініціатором створення правил для всіх країн-учасниць воєнних конфліктів щодо поранених і хворих та утворення товариств, які могли б добровільно брати на себе завдання з надання медичної допомоги під час війни. За його ініціативою у 1863 році пройшла міжнародна конференція, на якій були закладені принципи діяльності Червоного Хреста, і після якої в Женеві на запрошення швейцарського уряду відбулася зустріч дипломатів європейських країн - з метою прийняття конвенції про «солдатів, які отримали поранення на війні». У результаті цієї конференції в Женеві, яка тривала з 8 по 22 серпня 1864 року, і була підписана перша Женевська конвенція - багатостороння міжнародна угода, яка встановлювала гуманітарні правила ведення війни, запропоновані в 1864 році Червоним Хрестом. В основу Женевської конвенції було покладено ідею допомоги й покровительства будь-якого пораненому. Причому поранені та хворі, які перебувають у медичних установах, а також весь персонал цих установ вважаються нейтральними особами, незалежно від того, ким зі сторін, які воюють, зайнята ця місцевість. Тобто в полон вони не беруться і полоненими не вважаються. Недоторканними, крім поранених та персоналу, є і госпіталі, вся матеріальна частина, а також місцеві жителі, які допомагають пораненим. Ще однією особливістю Конвенції було те, що вона вперше визначила відмітний знак медичних установ і персоналу, що займаються доглядом за хворими й пораненими - червоний хрест на білому тлі. Конвенція була підписана 12 державами, присутніми на конференції, у 1867 році майже всі провідні держави її ратифікували, крім США, які зробили це в 1882 році. Дещо пізніше до цієї угоди приєдналися й інші держави, і відтоді Конвенція набула загального характеру, що було вельми важливо для її авторитету. Уже через два роки після її прийняття, в австро-прусській війні 1866 року, Женевська конвенція пройшла своє «бойове хрещення». І хоча війна виявила деякі недоліки та труднощі здійснення окремих постанов Конвенції, але й показала свої безперечні плюси. Згодом у текст документа було внесено поправки та доповнення, зокрема - дія Конвенції поширилося і на морську війну.

У 1865 році англієць Вільям Шепперд запатентував рідке мило.

У 1909 році в французькому Реймсі почалося перше в світі авіашоу, яке тривало тиждень. Для участі в змаганнях були заявлені 38 аеропланів, але злетіти змогли тільки 23.

У 1962 році відправився в плавання перший у світі суховантаж, який працює на ядерному паливі, - «Саванна».

У 1984 році цього дня був виготовлений останній автомобіль «Фольксваген-Реббіт».

У 1988 році в Австралії була випущена перша платинова монета із зображенням коали.

У 1989 році були відкриті кільця Нептуна.

У 2002 році влада Таїланду заборонили використовувати слонів для пересування міськими вулицями.

Яке сьогодні церковне свято

22 серпня церква вшановує пам'ять апостола Матфія / фото УНІАН

Православна церква 22 серпня вшановує пам'ять апостола Матфія. Інші назви свята: «Матвій», «Матвій непогожий», «Змієсос корів».

Що сьогодні не можна робити

Не можна виводити корову на вулицю, щоб не причепилася змія, не можна ставити дійницю на стілець, інакше перестане доїтися. Дівчатам не варто надягати металеві прикраси - до отруєння знайомою їжею. Не п'ють сьогодні відвари трав - можуть бути отруйними. Не рекомендується терти руку об руку - можна залишитися без прибутку.

Прикмети на 22 серпня

Читайте такожСвята та вихідні в Україні: календар на 2021 рік

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- багато роси - до спекотного дня;

- літній дощ - до осінніх опадів;

- ніч ясна, а роси немає - до дощу на наступний ранок.

22 серпня іменини

Іменини у Петра, Макара, Івана, Марії, Юліана, Якова, Самуїла, Григорія, Олексія, Ірини, Дмитра, Леонтія, Маргарити та Якова.