23 березня - День лагідного кошеняти / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 23 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються День лагідного кошеняти, День "OK", День однакових шкарпеток, Всесвітній день метеоролога, День небезпечного зближення.

У Болівії - День моря, у США - День тосту "Мельба", День цуценят, День сільського господарства, День макання чіпсів, День попередження Американської діабетичної асоціації, День чіа, в Ізраїлі - День Алії, в Анголі - День звільнення Південної Африки, в Індії - День пам'яті патріота і мученика Бхагата Сінгха, у Польщі, Угорщині - День польсько-угорської дружби, у Киргизстані - День оцінювача, у Малайзії - День султана Джохора.

Пам'ятні дати 23 березня, річниці та події

Читайте такожВихідні у квітні: коли та скільки будемо відпочивати цього місяцяУ 1743 році в Лондоні була вперше виконана ораторія Георга Генделя "Месія". 

Відео дня

23 березня 1839 року вважається днем народження виразу "O. K." - сьогодні вельми популярного "о'кей". Цього дня в Бостонській газеті "Morning Post" цей вислів з'явився як жартівливе скорочення неправильно написаного "all korrect". Тим часом нью-йоркські демократи вважають, що породили ОК саме вони, давши назву своєму клубу The Democratic OK Club (ОК - скорочено Old Kinderhook, містечко, в якому народився тодішній президент США Мартін Ван Бюрен). І вже через місяць, як би підкріплюючи цю версію, в нью-йоркській газеті це скорочення з'явилося у його нинішньому значенні: "Чи не вважаєте ви, що все о. к.?". Загалом версій висувалося багато. Взяли участь і греки, бо "ola kala" означає "Все добре", і латиняни, які писали "omnia correcta", і фіни, зрідка кидають "oikea" - "правильно". Залучені були й французькі моряки, викриті у вживанні фрази "aux quais", що до правильності та коректності взагалі стосунку не має, а просто означає "до причалу". Втрутилися і гаїтяни, які стверджували, що порт "Aux Cayes" славиться чудовим ромом. Навіть німці не залишилися осторонь: під час громадянської війни в Америці вони ставили під наказами скорочення О.К., яке могло означати "Oberkommando" (Головне командування). Ну а зовсім уже завзяті дослідники визнали, що з'явився цей вислів завдяки... безграмотності президента Ендрю Джексона, який писав "oll korrekt" усупереч усім правилам. З приводу цієї версії протестували прихильники Джексона, які стверджували, що це він у індіанців перейняв їхнє улюблене слівце "okeh"!

У 1876 році була запатентована електрична лампочка / фото УНІАН

У 1841 році в Лондоні Річард Бірд відкрив перше в Європі фотоательє. А перше у світі фотоательє на рік раніше відкрив у Нью-Йорку Олександр Волкотт.

У 1876 році була запатентована електрична лампочка.

У 1891 році відбувся футбольний матч між збірними Півночі і Півдня Англії і саме в цій грі вперше була використана сітка на футбольних воротах. 

23 березня 1900 Артур Джон Еванс, який є хранителем археологічного музею в Оксфорді, розпочав розкопки на острові Крит. На той час він уже був визнаним ученим-археологом. На Криті він вів розкопку з перервами впродовж 30 років. Уже через декілька годин після початку робіт поблизу руїн міста Кносса археологи виявили залишки легендарного лабіринту-палацу Мінотавра. Відкопати на просторі п'ятисот тисяч квадратних метрів палаци, вілли, кам'яні будинки, безліч інших будівель, не кажучи вже про предмети побуту, культури та мистецтва, – це, безумовно, була велика удача. В результаті цих досліджень була відкрита абсолютно невідома доти, але одна з найбільших древніх цивілізацій. Вона існувала між первісними епохами й античністю та отримала назву мінойської. 

У 1983 році, виступаючи по національному телебаченню, президент США Рональд Рейган вперше виступив з ініціативою розробки СОІ – стратегічної оборонної ініціативи. 

У 1998 році на 70-й церемонії вручення "Оскара" фільм Джеймса Кемерона "Титанік" отримав 11 нагород.

У 2001 році в Тихому океані була затоплена науково-дослідна орбітальна станція "Мир".

У 2019 році президент Казахстану підписав указ про перейменування столиці держави на Нур-Султан.

Яке сьогодні церковне свято

23 березня церква вшановує пам'ять Василини Коринфської / фото УНІАН (Олексій Іванов)

Православна церква 23 березня вшановує пам'ять Василини Коринфської. Її називали володаркою весняних вод. У народі день назвали Василинин. 

Що сьогодні не можна робити

День вважається магічним. Не варто робити великі покупки та проводити будь-які медоперації. 

Прикмети на 23 березня     

- сині хмари - погода буде теплою, але дощовою; 

- гроза - рік буде врожайним;

- день похмурий - до врожаю льону;

- холодний вітер - зима ще довго протримається.

23 березня іменини 

Іменини у Кіндрата, Павла, Віктора, Никифора, Леоніда, Василини, Галини, Дмитра, Ніки, Кіндрата, Анастасії, Дениса та Михайла.

Вас також може зацікавити: