Сьогодні - свято приємних несподіванок / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 26 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає свято приємних несподіванок, Міжнародний день шкільних бібліотек та Intersex Awareness Day.

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціУ США - День гарбуза, День мула, День пітбуля, День і ніч, виття на місяць, День курячого стейка, День пирога з фаршем, в Азербайджані - свято граната, у Греції, Румунії, в Болгарії - День святого Дмитра Солунського, у Новій Зеландії - День праці, в Індії - День приєднання, у Лівії - День жалоби, у Беніні - День Збройних сил, на Островах Кука - День Євангелія, в Австрії - День Республіки.

Пам'ятні дати 26 жовтня, річниці та події

У 1856 році відкрилася залізниця Монреаль - Торонто.

Відео дня

У 1861 році німецький винахідник Філіп Рейс у Франкфурті продемонстрував свій винахід, який він назвав телефоном. 

У 1863 році в Лондоні була заснована Англійська футбольна асоціація - перший у світі футбольний союз. Це сталося на Куїн-стріт, в "Таверні вільних каменярів". Представники одинадцяти столичних футбольних клубів 26 жовтня 1863 року заснували асоціацію Англії. Присутні футбольні "джентльмени" виробили звід правил, що складається з 13 пунктів, які були багато в чому близькі до чинних і нині. З відмінностей можна відзначити те, що воротарі не мали права брати м'яч руками. Це їм дозволили через 8 років, та й то лише в межах воротарського майданчика. Біля воріт використовувалися два встромлених у землю кола без поперечного бруса. Мотузку між ними зметикували протягнути через три роки. Свисток у судді з'явився тільки в 1878 році. До цього арбітр або дзвонив у дзвіночок, або просто кричав щосили. Поза законом опинилися підніжки й удари по ногах, а найголовніше – польовим гравцям заборонили переносити м'яч руками. І поступово єдині правила гри отримали широке суспільне визнання. У 1871 році був заснований Кубок Футбольної асоціації (Кубок Англії), який проводиться й сьогодні та є найстарішим футбольним турніром. Сама ж Футбольна асоціація Англії (FA) є найстарішою футбольною асоціацією в світі. Вона здійснює контроль і управління футболом в Англії та коронних володіннях Гернсі, Джерсі і Острів Мен. Її штаб-квартира розташовується на стадіоні "Вемблі" у Лондоні. Асоціація є членом УЄФА і ФІФА, має постійне місце у Міжнародній раді футбольних асоціацій. ДО РЕЧІ, Всесвітній день футболу щорічно відзначається 10 грудня.

У цей день в Букінгемському палаці учасникам групи "The Beatles" були вручені ордена Британської імперії / фото wikipedia.org

У 1864 році у Франції та Англії Н.А.Телешову був виданий патент на проект пасажирського літака з паровим двигуном і повітряним гвинтом. 

У 1892 році був спущений на воду дослідницький корабель Нансена "Фрам".

У 1900 році в Нью-Йорку була відкрита перша лінія метрополітену.

У 1956 було утворено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

У 1962 році уряди Великої Британії та Франції підписали угоду про спільне створення надзвукового пасажирського літака - "Конкорд".

У 1965 році в Букінгемському палаці учасникам групи "The Beatles" були вручені ордена Британської імперії "за видатний внесок у справу процвітання Великобританії".

У 1999 році за пропозицією англійського прем'єр-міністра Тоні Блера лорди, що засідають у верхній палаті парламенту по праву народження, проголосували за скасування цього права, знищивши тим самим одну з основ британського парламентаризму - право лордів на спадкування крісла, що існувало майже 800 років.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні відзначає день Іверської ікони Пресвятої Богородиці / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 26 жовтня відзначає день Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Інші назви свята: "Карп", "Злата", "Злата-онучниця", "Банний побут". 

Що сьогодні не можна робити

Якщо підете у лазню, в жодному разі не заходьте з натільним хрестом. У цілому, день важкий, вас можуть обдурити. Не виставляйте себе на показ і не розмовляйте з малознайомими людьми. Також бажано не ворожити. Будьте обережнішими, 26 жовтня дуже легко захворіти. 

Прикмети на 26 жовтня     

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- півень без часу ввечері кукурікає - до зміни погоди;

- небо темно-синє - до опадів.

26 жовтня іменини 

Іменини у Веніаміна, Злати, Карпа, Микити, Дмитра та Люціана.

Вас також можуть зацікавити інші новини: