Сьогодні - День пам'яті полеглих героїв-захисників незалежності України / фото УНІАН

Яке свято 29 серпня 2020

Цього дня світ відзначає День народження мотоцикла, Міжнародну ніч кажанів і Міжнародний день дій проти ядерних випробувань.

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

В Україні - День пам'яті полеглих героїв-захисників незалежності України, День авіації, День далекобійника, у США - День лимонного соку, День китайського рагу «Чоп Суї», «День більше трав, менше солі», у Фінляндії - День природи, в Індії - День мови Телугу, День спорту, в Аргентині - День посадки дерев, у Словаччині - День Словацького національного повстання, у Польщі - День муніципальної поліції, в Японії - День смаженого м'яса.

Відео дня

Пам'ятні дати 29 серпня, річниці та події

У 1758 році в Нью-Джерсі була створена перша індіанська резервація. 

У 1782 році британський лінійний корабель «Ройал Джордж» затонув на рейді Портсмута. З 1200 осіб на борту загинули більш ніж вісімсот. 

У 1831 році англійський фізик Майкл Фарадей відкрив явище електромагнітної індукції. 

У 1883 році в Оттаві Томас Ахерн продемонстрував першу в світі електроплиту. Цього винахідника і підприємця називають «канадським Едісоном». Він народився в Оттаві 24 червня 1855 року. Попрацював телеграфістом і менеджером у канадських телефонних компаніях, в тому числі і в знаменитій компанії Белла. Пізніше заснував компанію Ахерн і Соппер, яка насправді була простим магазинчиком електротоварів. А ось ще через якийсь час на світ з'являється компанія Ottawa Electric Company, яка забезпечила рідне місто Томаса – Оттаву електричними ліхтарями й стала попередницею Hydro Ottawa Company. За своє життя Ахерн отримав 9 патентів на винаходи в сфері електротехніки. Дивно, але патенту на електричну плиту серед них немає. Взагалі з плитою все дуже незвично. У 1883 році Ахерн просто показав, як можна готувати їжу, використовуючи властивості електричного струму. Зрозуміти зараз, як виглядав той предмет, який і був першою в світі електричною плитою, – не є можливим. Сам Ахерн про нього забув на 9 років. У 1892 році в готелі Windsor в Оттаві був влаштований прийом на честь дорогих гостей. Томас Ахерн надав свій винахід для приготування вечері. Як тоді написала канадська Преса: «вечерю приготували за допомогою приручених блискавок», але сама їжа всім сподобалася. І знову про цей винахід забули. Сам Ахерн так і не займався побутовим розвитком електричних плит. Томас Ахерн помер у 1938 році у віці 82 років. Він залишив після себе процвітаючу електрокомпанію й став засновником цілої династії Канадських підприємців в електропромисловості. 

У цей день група «The Beatles» дала свій останній концерт / фото wikipedia.org

У 1885 році німецький інженер Готліб Даймлер отримав патент на перший мотоцикл. Інженер Готліб Даймлер спочатку працював у фірмі Отто, де з 1872 року займався створенням двигуна внутрішнього згоряння. Десять років потому разом із колегою Вільгельмом Майбахом він заснував власну фірму. До 1885 року двигун Даймлера пройшов стадію досліджень і був готовий до використання. Залишалося лише знайти підходящу машину для його встановлення. Найпростішим варіантом виявилося використовувати велосипед, який 29 серпня 1885 року був запатентований як «візок для верхової їзди з гасовим двигуном». Однак сам винахідник так і не зібрався втілити свою ідею в життя, це зробив його син - Адольф Даймлер. Велосипед з дерев'яною рамою та ремінною передачею, масою 50 кг, з одноциліндровим бензиновим двигуном, робочим об'ємом 264 куб.см мав потужність 0,5 к. с. Колеса його були із залізними ободами та дерев'яними спицями. Першим вирішив покататися Майбах. Дерев'яний прадід мотоцикла вирушив у дорогу зі швидкістю 12 км/год. Повернення Даймлери чекали довго, й ось нарешті Майбах з'явився, заглушив мотор, завів мотоцикл на місце і зітхнув: «це - не машина, це - кісткодробарка. Я вас вітаю!». І все ж новий вид транспорту виявився досить вдалим й уже в першому своєму варіанті дуже схожий на сучасний мотоцикл, адже базувався на компонувальних принципах, що залишилися непорушними до наших днів. 

У 1929 році німецький дирижабль «Граф Цеппелін» завершив першу навколосвітню подорож. 

У 1966 році легендарна група «The Beatles» дала свій останній концерт в парку Кендлстік у Сан-Франциско. Закінчили вони його під бурю овацій піснею Літтла Річарда «Long Tall Sally». 

У 2009 році в усьому світі пройшла хвиля численних флешмобів пам'яті Майкла Джексона. 29 серпня - його день народження.

Яке сьогодні церковне свято

Православні сьогодні святкують Хлібний, або Горіховий Спас/ фото 2d.by

Православна церква 29 серпня відзначає Хлібний Спас. Ще день називають «Горіховий Спас», «Горіховник», «Спас на полотнах», «Спас на полотні». Цього дня випікали хліб із зерна нового врожаю. Також було прийнято торгувати полотнами. 

Що сьогодні не можна робити

Не можна сваритися та бажати зла – все повернеться сторицею. Не відмовляйте у допомозі бідним і мандрівникам. Не відмовляйтеся і від роботи. Не ходіть у ліс без оберегів - є повір'я, що там цього дня бродить нечисть.

Прикмети на 29 серпня    

Читайте такожДень шахтаря в Україні: дата та історія свята

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- хороший урожай горіхів - наступного року буде багато хліба;

- гарна погода - зима буде короткою, а весна - ранньою;

- бліді зірки - до ясної та сухої погоди.

29 серпня іменини 

Іменини у Олександра, Діоміда, Герасима, Анни, Степана та Якова.