Сьогодні - Всесвітній день охорони місць проживання / фото УНІАН

Яке свято 6 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає День любителів часнику, День висіння на люстрі, Всесвітній день охорони місць проживання, Всесвітній день церебрального паралічу.

Читайте такожРелігійні свята у жовтні: православний календар на місяцьУ США - День помаранчевого вина, День тренера, День "Прийди і візьми це", День подяки великим розмірам, Німецько-американський день, День локшини, День борсука, День Божевільного Капелюшника, у Казахстані - День аудитора і бухгалтера, в Шрі-Ланці - День вчителя, у Туркменістані - День поминання, на Кубі - День жертв державного тероризму, в Єгипті - День Збройних сил, у Білорусі - День архівіста, в Угорщині - День пам'яті жертв Арада, у Словаччині - День жертв Дукельського перевалу.

Пам'ятні дати 6 жовтня, річниці та події

У 1927 році в цей день відбулася прем'єра першого звукового фільму, випущеного компанією Warner Brothers - «Співак джазу» режисера Алана Кросланда. Картина мала величезний успіх і принесла компанії прибуток у 3,5 млн доларів – захмарна сума на той час. Днем народження кіно вважається 28 грудня 1895 року. Тоді в паризькому кафе на бульварі Капуцинок брати Люм'єри представили широкій публіці перший у світі короткометражний фільм «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота». Апаратура Люм'єрів, легка, зручна й порівняно недорога, швидко набула широкого поширення, і кінематограф став явищем світової культури. До початку 20 століття кінотеатри поширилися по всьому світу. Показ кінокартин проходив під гру таперів на фортепіано. 

Відео дня
У цей день в 1927 році відбулася прем'єра першого звукового фільму «Співак джазу» / фото REUTERS

У 1925 році в США три відомі компанії - «Warner Brosers», «Western Electric» і новостворена «Vitaphone Corp» об'єднали зусилля з просування звукового кіно. Першим із таких і став фільм «Співак джазу». 

У 1889 році в Парижі було відкрито знамените на сьогодні кабаре «Мулен Руж».

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять мучениці Іраїди / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 6 жовтня вшановує пам'ять мучениці Іраїди. Також у цей день моляться Іоанну Хрестителю і просять його про милість. Іоанн відомий під ім'ям Предтечі та є пророком, який передбачив появу Христа й хрестив його у водах Йордану.

Що сьогодні не можна робити

Не можна скаржитися й згадувати власні біди. Той, хто на Іоанна говорить про проблеми та нещастя, ніколи від них не позбудеться. Той, хто мовчатиме і сподіватиметься на краще, отримає щастя. Не можна важко фізично працювати. 

Прикмети на 6 жовтня     

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- мало грибів - зима буде суворою;

- чути крики гусей, що летять на південь дуже високо, - скоро настануть зимові холоди;

- кішка вмивається лівою лапкою - до поганої погоди, правою - до хорошої.

6 жовтня іменини 

Іменини у Андрія, Івана, Інокентія, Іраїди, Петра, Поліксенії, Артура і Брунона.