Церковне свято 31 Липня / depositphotos.com

Мученик Еміліан постраждав під час гоніння на християн за правління Юліана Відступника. Указ імператора свідчив, що всіх християн необхідно вбити. Сановник Капітолін був направлений в місто Доростол, де жив Еміліан, і зачитав указ на площі. Жителі стверджували, що християн в місті немає.

Юнак був рабом градоначальника і таємним християнином. Незабаром він проник в язичницький притулок, розбив молотком статуї ідолів, перекинув вівтарі і світильники і вийшов, ніким не помічений. Язичники виявили капище зруйнованим, зловили невинного християнина і стали бити його. Тоді Омеліан зізнався у скоєному.

Мученика схопили, довго били, а потім засудили на спалення. Але Омеліан не горів у вогні, зате полум'я охопило язичників. Багаття згас, Святий Еміліан ліг на догорілі вугілля і з молитвою зрадив дух свій Господу.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 31 липня - "Омелян" або "Омелянов день".

Православне свято 31 липня - день пам'яті Преподобного Іоанна Багатостраждального

З юнацтва Іоанн мучився покликом плоті і ця хіть йому не давала спокою. Не допомагало нічого - ні важкі вериги, ні молитва, ні голод. Тоді він пішов у печеру і став молитися святому. Той благословив його на відлюдництво, молитву і позбавлення від гріхів.

Іоанн оселився в печері і тільки через 30 років поборов плотську пристрасть. Святий воїн Христов викопав яму і з настанням Великого посту вліз в неї і засипав себе землею до плечей. Весь пост він провів в такому положенні, але жар пристрасті як і раніше не залишав його багатотрудну плоть. Ворог порятунку навів на подвижника страх, бажаючи вигнати його з печери: страшний змій, дихаючи полум'ям, обсипаючи іскрами, намагався поглинути святого.

Святий став молитися Господу і питати, навіщо той покинув його. Христос відповів: "Міцним і сильним слугам призначає пан важку роботу, а немічним і слабким - легку".

Помер Іоанн близько 1160 року, перемігши свої слабкості.

Прикмети 31 липня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • яка погода буде 30 і 31 липня - такою ж буде осінь;
  • 31 липня стоїть спека - зима буде суворою і холодною;
  • пожовкле листя берези - осінь буде ранньою;
  • мухи боляче кусають - до поганої погоди.

Це свято ще називають "Горобині ночі". А все тому, що в цей час часто бували нічні грози. Горобці лякалися грому, сліпучих блискавок, вилітали зі своїх укриттів і летіли, що називається, куди очі дивляться.

Що можна робити 31 липня

У лазні було прийнято паритися віниками з житньої соломи, а також з польових трав і квітів. Для господинь Омельянов день був початком пори заготовок. Варення, соління, компоти - все це жінки починали запасати на зиму.

Що не можна сьогодні робити

Наші предки вірили, що не можна заходити в баню з нагрудним хрестом - дух банника може образитися і задушити. Не рекомендується виходити на вулицю після заходу сонця і підмітати підлоги в будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: