День Конституції 2022 / фото УНІАН, Палінчак Михайло

Українці щороку вшановують головний закон країни у День Конституції України 28 червня. Конституція України визначає наш шлях як демократичної держави, гарантує права та свободи українців та закріплює їхні обов'язки. До введення воєнного стану День Конституції в Україні оголошувався вихідним, але цей рік стане винятком.  

День Конституції України - історія свята

До здобуття незалежності України наша країна мала кілька Констутицій. Перше зведення законів українського козацтва було прийняте Пилипом Орликом у 1710 році. А 1918 року Центральна Рада проголосила Конституцію Української Народної Республіки.

Після проголошення незалежності України Конституцію було ухвалено не відразу. Україна жила без головного закону цілих 5 років – це найдовший термін серед пострадянських країн. Понад 300 народних депутатів упродовж доби безперервно працювали над основними положеннями Конституції, яку було прийнято 28 червня 1996 року.

Відео дня

З того часу у дату прийняття головного закону 28 червня щорічно відзначається День Конституції.

Чи буде вихідний на День Конституції України

День Конституції України входить до списку неробочих днів і має бути вихідним. 2023 року він випадає на середу. Однак цього року вихідного День Конституції не буде через повномасштабну війну з РФ. В Україні оголошено військовий стан, який скасовує дію статті про святкові та неробочі дні.

Тим не менш, у приватних компаніях керівники на свій розсуд можуть надати вихідний для працівників.

Можливо, до наступного Дня Конституції війна в Україні вже закінчиться і ми насолодимося вихідним на честь свята після нашої перемоги.

Вас також можуть зацікавити новини: