День морської піхоти України - привітання / фото УНІАН

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначається День морської піхоти.

Історія дня морської піхоти

День українських морських піхотинців започаткований у 2014 році та до 2017 року відзначався 16 листопада.

Читайте такожСвяткові вихідні у червні 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціПроте у 2018 році указом президента України його було перенесено й новою датою святкування визначено 23 травня. Саме цього дня у 1918 році гетьман Павло Скоропадський наказав сформувати бригаду морської піхоти у складі трьох полків.

Відео дня

Фундамент для створення Морської піхоти України було закладено 22 лютого 1992 року. Того дня 880-й Окремий батальйон морської піхоти, що дислокувався у Севастополі під командуванням майора Віталія Рожманова, присягнув на вірність українському народові. Проте командування Чорноморського флоту зробило все, щоб не допустити перехід морських піхотинців під юрисдикцію України. Командир батальйону і його заступники були звільнені із займаних посад, а сам батальйон було розформовано.

1 липня 1993 року, після створення Військово-Морських сил України, в Севастополі був сформований 1-й Окремий батальйон Морської піхоти, до якого були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту. Після окупації Криму Росією морські піхотинці були передислоковані з півострова до Миколаєва.

Нині війська морської піхоти входять до складу Збройних сил України та є передовими з'єднаннями сил висадки. У 2018 році морпіхи отримали берети іншого кольору: замість чорного головного убору – відтінку морської хвилі.

Привітання з Днем морської піхоти

***

Бажаю вам у День морської піхоти

Незгод і проблем не знати,

Всі справи та різні турботи

Завжди успішно, впевнено вирішувати.

Сім’ї вам міцної, справжньої дружби,

Хай буде успішною служба.

***

Вітаю з Днем морської піхоти!

Успіхів у виконанні завдань.

На суші або на воді, у флоті -

Щоб не зустрічалося невдач.

Дорога нехай веде до перемоги

На службі, та й в житті особистому.

Нехай нелегкий шлях морпіха,

Його пройде він на "відмінно"!

***

З Днем морської піхоти України! Це еліта не лише Військово-Морських сил, але й в цілому Збройних сил України. Її гасло "Вірний завжди" означає, що мужнє плече морського піхотинця надійно забезпечує мир і спокій українців, і ми поправу цим пишаємося.

***

Вітаю з Днем морської піхоти України. Нехай море хвилюється, а ти не хвилюйся, нехай піхота прорветься завжди і всюди, а ти – напролом до своїх мрій та життєвих цілей. Бажаю міцного здоров'я, величезних сил, незгасного вогню в серці і неймовірної мужності!

Картинки з днем морської піхоти / inforoom.com.ua
Привітання з днем морської піхоти / holrem.com

Вас також може зацікавити: