Православна церква 24 липня вшановує пам'ять святої рівноапостольної княгині Ольги / УНІАН

Яке свято 24 липня 2020

У цей день світ відзначає День народження розчинної кави, День заглядання в майбутнє.

Читайте такожКалендар весіль на серпень 2020: як зверни ідеальну датуВ США - День старих жартів, День кузенів і кузин, День текіли, День автороздачі, в Індії - День батьків, в Вануату - День дітей, у Польщі - День поліції, в Бутані - День першої проповіді Будди, в Еквадорі - День Симона Болівара, у Венесуелі - День військово-морських сил.

Пам'ятні дати 24 липня, річниці та події

В цей день в 1938 році була запущена в продаж перша у світі партія розчинної кави під маркою Nescafe. Вона стала результатом спільних зусиль фірми Nestle і бразильського уряду, розв'язували проблему надлишків кави. Продукт став популярним у США після Другої світової війни, а потім поширився по всьому світу. Але є й інші легенди створення розчинної кави. Вона нібито була винайдена і запатентована ще в 1890 році новозеландцем Девідом Стренгом. Також винахід цього напою в 1901 році приписують японському вченому Саторі Като, який працював у Чикаго. А британський науковий журнал «Нью сайєнтист» стверджує, що розчинна кава була розроблена в цій країні на замовлення військових.

Відео дня

24 липня 1945 року Потсдамської конференції керівників держав – переможниць у Другій світовій війні (СРСР, США і Великобританії), при обговоренні устрою післявоєнного світоустрою, американський президент Гаррі Трумен оголосив про те, що в США створено «зброю жахливої руйнівної сили». Мова йшла про атомну бомбу. Цією «зброєю» займалися і в СРСР - група фізиків на чолі з академіком Ігорем Курчатовим працювала над його створенням з 1943 року. Про дійсно жахливу ядерну силу світ дізнався 6 і 9 серпня 1945 року після американських бомбардувань японських міст Хіросіми і Нагасакі, де загинули сотні тисяч мирних жителів. Оцінюючи результати такого «експерименту», Трумен написав: «у найбільшій в історії азартній науковій грі ми поставили на карту два мільярди доларів і виграли».

У 1990 році В Києві біля будівлі міської адміністрації вперше був піднятий синьо-жовтий прапор / фото УНІАН

У 1990 році В Києві біля будівлі міської адміністрації вперше був піднятий синьо-жовтий прапор, який майорів там більше року - до моменту офіційного проголошення незалежності України.

Яке сьогодні церковне свято

Читайте такожВихідні на День Незалежності України: скільки будемо відпочивати24 липня Православна церква вшановує пам'ять святої рівноапостольної княгині Ольги. У народі день назвали Ольга Страдниця, оскільки він припадає на розпал польових робіт. Княгині Ользі молилися про гарну погоду, про милосердя до женців. Просити святу з поганими намірами було суворо заборонено. Крім того, любителі рибалки молилися Ользі про вдалий улов.

Що сьогодні не можна робити

Не варто прати одяг (зробити це потрібно напередодні), брати позику хліб, сіль, гроші.

Прикмети на 24 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- павук сидить посеред павутини - до дощу;

- багато роси - до неврожаю огірків і помідорів;

- жаркий сонячний день - до хорошого урожаю зернових.

24 липня іменини

Іменини у Олени, Ольги, Кіндея і Аркадія.